Reagiranje Ministarstva pravosuđa i uprave

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Priopćenje.png

Na portalu Telegram objavljen je članak naslova „Još jedan skandal. Ministarstvo uprave na internetu lažno tvrdi da se plave potvrde mogu dobiti samo do 15:30“.

U navedenom članku objavljena je informacija da je Ministarstvo pravosuđa i uprave na službenim stranicama pogrešno odnosno lažno navelo radno vrijeme nadležnih upravnih tijela u kojima se može ishoditi potvrda o glasovanju za zastupnike u Hrvatskom saboru.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da se na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave pravovremeno objavljuju sve informacije o ostvarivanju biračkog prava, u posebnoj rubrici izbori 2024. kako bi građanima bile dostupne sve informacije.

Ministarstvo pravosuđa i uprave 15. travnja objavilo je obavijest biračima o potvrdama za glasovanje za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor. U obavijesti stoji da građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor u srijedu, 17. travnja 2024., moći će glasovati potvrdom za glasovanje te da potvrde na dan održavanja izbora izdaju nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu na lokacijama prema ažuriranom popisu koji je priložen obavijesti: https://mpu.gov.hr/vijesti/potvrde-za-glasovanje-za-izbore-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor-27987/27987 s navedenim kontaktima upravnih tijela.

Na portalu https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ objavljene su informacije o uredovnom radnom vremenu upravnih tijela u kojima tijekom cijele godine mogu  zatražiti uvid ili statusne promjene Registru birača. Informaciju o navedenom dostavljaju nadležni uredi. 

Napominjemo da se na portalu https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ ne objavljuju obavijesti biračima sukladno Zakonu o Registru birača već ista omogućuje samo uvid u podatke iz Registra birača dok se sve javne obavijesti biračima objavljuju na službenim mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave mpu.gov.hr.
 

Pisane vijesti