Regionalni seminari namijenjeni sucima

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/IMG_0810.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 12. travnja 2016. godine Ministarstvo pravosuđa je u Kući Europe, Ban centar, Ulica Augusta Cesarca 4 u Zagrebu organizirao prvi u nizu regionalnih seminara namijenjenih sucima.

Sudionicima seminara uvodno se obratila pomoćnica ministra Maja Grubišin naglasivši kako je cilj regionalnih seminara „predstavljanje aktivnosti koje provodimo radi daljnjeg unaprjeđenja pravosudnog sustava“.

Nakon uvodno obraćanja sudionicima seminara je predsjednik CEPEJ-a Georg Stawi izložio Program suradnje CEPEJ-a i Ministarstva pravosuđa, aktivnosti provedene na Općinskom sudu u Karlovcu i predstavio Priručnik za suce, dok je viši savjetnik za statistiku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Adis Hodžić predstavio cjelokupnu statistiku analize rada CEPEJ-ovih stručnjaka tijekom Projekta.

Namjera seminara je predstaviti Priručnik za suce koje je, temeljem analize stanja funkcioniranja Općinskog suda u Karlovcu, izradila skupina stručnjaka Europske komisije za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ).

U srijedu, 13. travnja 2016. godine seminar će se održati u Splitu, a u svibnju je planirano održavanje trećeg po redu regionalnog seminara namijenjenog predstavnicima svih općinskih sudova i stalnih službi općinskih sudova u Osijeku.
EFTA države (Island, Lihtenštajn i Norveška) osigurale su 1,79 milijardi eura namijenjenih uklanjanju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europskog Ekonomskog Područja. Novac je kroz Financijski mehanizam Europskog Ekonomskog Područja i Norveški financijski mehanizam usmjeren na jačanje pravosuđa i unutarnjih poslova te društvenog i socijalnog razvoja brojnih država beneficijara među kojima je i Republika Hrvatska.

U programu Norveškog financijskog mehanizma Program operator je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a promotor Projekta i Programskog područja „Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje“ je Ministarstvo pravosuđa. Iznos bespovratnih sredstava za provedbu Projekta sukladno revidiranom sporazumu iz prosinca 2015. godine iznosi 5,382,925 eura.

Projekt se sastoji od 2 komponente:
  • renoviranje i nadogradnju pravosudnog kompleksa u Karlovcu za čiju provedbu je u okviru Norveškog financijskog mehanizma osiguran ukupan iznos od 4.853.320 eura
  • unapređenje načina na koji se slučajevi rješavaju u pravosudnom sustavu primjenom ispitanih i provjerenih metodologija razvijenih u CEPEJ-u Vijeća Europe za čiju provedbu je osigurano ukupno 529.605 eura.

U okviru druge komponente, CEPEJ i Ministarstvo pravosuđa od rujna 2014. godine u ulozi projektnih partnera provode Projekt na dva općinska suda u Republici Hrvatskoj – Općinskom sud u Karlovcu te Općinskom sudu u Varaždinu.

Na Općinskom sudu u Karlovcu, uz predanu suradnju predsjednika suda Tomislava Marasa izrađen je priručnik koji će koristiti ostalim predsjednicima sudova u upravljanju vremenom na sudu. Naime, cilj je bio utvrditi preporuke za rad sudova, kako bi njihov rad bio još učinkovitiji, kvalitetniji ali i brži, te kako bi se sucima predložilo jačanje određenih aktivnosti usmjerenih smanjenju broja neriješenih sudskih predmeta na razini cijele države.

Na Općinskom sudu u Varaždinu je u suradnji s predsjednikom tog suda Alanom Pretkovićem završnoj fazi testiranje upitnika o zadovoljstvu korisnika i odvjetnika radom sudova koji je temeljem glavnog upitnika o zadovoljstvu CEPEJ-a iz 2010. prilagođen potrebama navedenog suda. Uz brojne pokazatelje učinkovitosti pravosudnog sustava koje Ministarstvo pravosuđa kontinuirano prati kako bi se unaprijedio rad cijelog pravosudnog sustava, ne smije se zaobići ni zadovoljstvo osoba koje zbog rješavanja svojih predmeta dolaze u kontakt sa sudom. Potrebno je stoga bilo izraditi upitnik o zadovoljstvu korisnika radom sudova te provesti pilot istraživanje na navedenom općinskom sudu, a nakon dovršetka Projekta istraživanje će se kontinuirano provoditi u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Projekti