Sastanak ministra Malenice i ministra pravde BIH Grubeše u Sarajevu

Slika /slike/vijesti naslovnica/lipanj/BIH_1.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar pravde BIH Josip Grubeša sastali su se u utorak, 1. lipnja u Sarajevu.

Teme sastanka  bile su suradnja iz djelokruga pravosuđa dviju država, s posebnim naglaskom na međudržavne sporazume - Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međusobnom priznanju i izvršavanju stranih sudskih presuda u kaznenim stvarima, te Ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izručenju.

Izražena je dobra volja i zainteresiranost obje države za unaprjeđenjem suradnje i rješavanjem svih otvorenih pitanja iz djelokruga pravosuđa, samim time i mogućnost pokretanja postupka izmjene bilateralnog sporazuma između RH i BIH kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja oko  neusuglašenih stavova.

Kroz otvoreni  razgovor dogovoreno je da će se u narednom periodu riješavati i pitanje provođenja Ugovora o sukcesiji, kao i mogućnost provjere i načina stjecanja imovine državljanja BiH u Republici Hrvatskoj i obrnuto.

Na kraju sastanka, zaključeno je da su obje strane složne za daljnji nastavak dijaloga i suradnje na pitanjima međunarodne pravne pomoći dviju susjednih zemalja kao jednog od preduvjeta za razvoj i jačanje dobrih bilateralnih odnosa između dvije države.

U okviru službenog posjeta Bosni i Hercegovini, izaslanstva Ministarstva pravosuđa i uprave RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, u pratnji ministra Grubeše, posjetili su Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Pisane vijesti