Sjednica Vlade: Osnovano vijeće koje će pratiti sustav plaća u državnoj službi i javnim službama

Slika /slike/01 MINISTAR/HN20240118364048.jpg

Međuresornim pristupom želi se osigurati transparentno i objektivno uređenje plaća u državnoj službi i javnim službama.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Odluka o osnivanju Vijeća za praćenje i unaprjeđenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama. Osnivanje Vijeća predviđeno je Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama s ciljem sprječavanja stihijskog uređenja sustava plaća.

Ministar Malenica pojasnio je da će Vijeće pratiti sustav plaća, analizirati konkurentnost plaća u državnoj službi i javnim službama u odnosu na realni sektor, pratiti financijsku održivost sustava plaća, osigurati primjenu načela jednakosti plaća i vrednovanja radnih mjesta, davati mišljenje na prijedloge uredbi sukladno Zakonu te u okviru svojeg djelokruga predlagati Vladi promjene u sustavu plaća.

U Vijeće se imenuju predstavnici Ureda predsjednika Vlade, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te predstavnici iz svake sindikalne središnjice.

„Ovakvim međuresornim pristupom želi se osigurati transparentno, objektivno i održivo uređenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama“, naglasio je ministar.

Ministar Malenica predstavio je i zaključak o prihvaćenju Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt integriranih usluga zemljišne administracije i pravosuđa.

Vrijednost predloženo zajma je 110 milijuna eura, a novi projekt obuhvaćat će pet komponenti koje se tiču: daljnje digitalizacije i integracije zemljišnoknjižnih i sudskih podataka i usluga, integracije digitalnih usluga državnih registara i geoprostornih podataka, unaprjeđenja digitalne integracije zemljišnih knjiga i katastra, izgradnje četiri nove zgrade i osiguranje IT infrastrukture za 30 katastarskih ureda te izgradnje institucionalnih kapaciteta, analize javnih politika i upravljanje Projekt.
 

Pisane vijesti