Studijski posjet zatvorskom sustavu Kraljevine Španjolske

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Studijska posjeta zatvorskom sustavu Kraljevine Španjolske/20170328_111200.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Uprave za zatvorski sustav, pomoćnik ministra Anđelko Dundić, Zvonimir Penić, Bernardica Franjić-Nađ, Tomislav Smrček i Alen Mađar boravili su u studijskom posjetu zatvorskom sustavu Kraljevine Španjolske. 

Posjet je realiziran od 27. do 31. ožujka 2017. godine u okviru Twinning projekta „Podrška zatvorskom sustavu Republike Hrvatske“ čiji je cilj povećati profesionalne i rukovoditeljske vještine zatvorske uprave i osigurati učinkovitu primjenu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, odnosno, unaprijediti cjeloživotno učenje službenika zatvorskog sustava.

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Kraljevine Španjolske Ángel Yuste Castillejo dočekao je hrvatsku delegaciju u Središnjem uredu te predstavio strukturu i funkcioniranje zatvorskog sustava Španjolske koji je u toj zemlji ustrojen u okviru Ministarstva unutarnjih poslova.

Tijekom razgovora sa španjolskim službenicima Javierom Nistalom Burónom, Joséom Suárezom Tascónom, Emiliom Carnicerom Labradorom,  Carmen Martínez Aznar i drugima, razmijenjena su iskustva u području klasifikacije zatvorenika, obrazovanja, strukovne izobrazbe i rada, zdravstvene zaštite, provođenja programa usmjerenih k socijalnoj reintegraciji zatvorenika, pripreme za otpust te suradnje s nevladinim organizacijama.

Hrvatska delegacija se detaljno upoznala sa strukturom i načinom funkcioniranja specifičnih „Odjela poštovanja“ koji su u većoj ili manjoj mjeri ustrojeni u svim kaznenim tijelima, neovisno kojem stupnju sigurnosti pripadaju. U tim zatvorskim jedinicama zatvorenicima je ukazano povjerenje da samostalno predlažu donošenje odluka kojima se planira zatvorska svakodnevnica,  modaliteti izvršavanja obveza, ali i suživot s drugim zatvorenicima. Opisanim načinom funkcioniranja zatvorenicima se povjerava veći stupanj samostalnosti i odgovornosti, što ih na vrlo učinkovit način priprema za povratak u društvenu zajednicu po izdržanoj kazni.

Hrvatska delegacija je posjetila i Centar za izobrazbu gdje je voditeljica Centra Florencia Pouzelo predstavila postupak selekcije te osnovnog i cjeloživotnog osposobljavanja službenika zatvorskog sustava.

Osim posjeta Ministarstvu i Centru za izobrazbu delegacija je posjetila i četiri kaznena tijela različitog stupnja sigurnosti. Prilikom posjeta prikazan je rad svih organizacijskih cjelina te su održani sastanci s upraviteljima, službenicima, ali i zatvorenicima koji su govorili o svojim iskustvima. 

Upravitelj Centra Madrid V-Soto del Real José Luis Argenta predstavio je opću organizaciju i funkcioniranje tipskog zatvora, zatvoreni i redovni režim te zatvorske radionice.

U Centru Madrid III-Valdemoro, upravitelj José Antonio Luis predstavio je „Odjel poštovanja“ i Odjel terapijske zajednice.

Upraviteljica Centra za socijalnu reintegraciju “Josefina Aldecoa” Petri Mínguez predstavila je organizaciju i funkcioniranje Centra, posebne intervencije u otvorenim uvjetima, pripremu za otpust i mrežu podrške za ponovno uključivanje u rad i društvenu zajednicu u kojoj važnu ulogu imaju nevladine organizacije. Kako se u ovom Centru izvršavaju i alternativne sankcije, hrvatskoj delegaciji je predstavljeno upravljanje ovim sankcijama i mjerama, kao i nadzor uvjetnog otpusta te koordinacija i komunikacija s mrežom podrške u području alternativnih sankcija.

Zadnjeg dana posjeta, upraviteljica Zatvorske jedinice za majke “Jaime Garralda” Estrella Carrasco predstavila je ovu ustanovu u kojoj djeca zatvorenica mogu sa svojim majkama boraviti do dobi od tri godine.
 
U zaključnom izlaganju, pomoćnik ministra  Anđelko Dundić zahvalio se španjolskim kolegama na gostoprimstvu, pruženim informacijama i podijeljenim iskustvima u suočavanju s izazovima rada sa zatvorenicima, koji su slični, bez obzira na razlike u ekonomskoj situaciji i organizaciji ova dva zatvorska sustava. 

Pisane vijesti | Zatvorski sustav