Svečanost zatvaranja IPA 2012 Twinning projekta „Jačanje integriteta javnog sektora“

U srijedu, 25. travnja 2018. godine Ministarstvo uprave, Državni institut za javnu upravu Republike Finske (HAUS) i Visoka škola za javnu upravu Republike Francuske (ENA) obilježili su službeno zatvaranje IPA 2012 Twinning projekta „Jačanje integriteta javnog sektora“.

Projekt je započeo u veljači 2017. godine kao suradnja Ministarstva uprave i stručnjaka iz Finske i Francuske sa svrhom potpore uspostavi učinkovite etičke infrastrukture javne uprave, što će dugoročno pridonijeti većem zadovoljstvu građana radom javne uprave.

Tijekom 15-mjesečne provedbe Projekta, u suradnji sa zaposlenicima javne uprave izrađen je i sveobuhvatan program izobrazbe za etičke povjerenike i ostale zaposlenike javne uprave. Navedenom programu izobrazbe, na temu primjene etičkih standarda u svakodnevnom radu, prisustvovao je veliki broj dužnosnika i rukovoditelja iz raznih tijela javne uprave, a iste su provodili stručnjaci iz Finske i Francuske. Zbog velikog interesa tijela javne uprave, slični programi izobrazbe, ovaj put s nacionalnim predavačima čije su predavačke vještine osnažene tijekom projektne provedbe,  provodit će se i u budućnosti.

Nadalje, u okviru projekta proveden je i niz promidžbenih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti građana i zaposlenika javne uprave o potrebi poštivanja načela etičnog ponašanja, posebno zbog sprječavanja sukoba interesa, korupcije te ostalih vrsta neetičnog postupanja u obavljanju svakodnevnih poslova. Također, izrađen je novi vizualni identitet kampanje „Tu smo zbog Vas“ te animirani video  koji je objavljen u nacionalnim medijima u studenom 2017. godine.

Uzvanicima je dobrodošlicu izrazio ministar uprave Republike Hrvatske g. Lovro Kuščević koji je tom prilikom rekao kako je projekt „Jačanje integriteta javnog sektora“, vrijednosti 700 000 eura, rezultirao obučavanjem 35 trenera i nekoliko stotina službenika u svim javnim službama.
 
„Cijenim Vaš trud i Vaše zalaganje koje ste utkali da bi se ovaj projekt priveo kraju. Vjerujem kako su rezultati Vašeg rada i Vaših edukacija na terenu već sada vidljivi. Siguran sam kako se taj rad odrazio i kroz činjenicu da su u prošloj godini naši sugrađani imali preko 30% manje pritužbi te za 20% više pohvala na rad državnih službenika u odnosu na godinu prije“, kazao je Kuščević.
  
„Držim kako je posao državnog službenika čast i ponos Republike Hrvatske te kako svaki službenik i dužnosnik treba biti ogledalo Republike Hrvatske, na raspolaganju svojim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima, a samim time i dati svoj maksimum, raditi i opravdati povjerenje koje im je dano. Ovaj projekt, kao i ostali projekti koji su u pripremi u Ministarstvu uprave, tome će doprinijeti“, zaključio je ministar.
 
Uz druge uvažene govornike nazočnima su se obratili veleposlanik Republike Finske u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Risto Piipponen, veleposlanik Republike Francuske Nj.E. g. Philippe Meunier, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije g. Tomislav Petric, te pomoćnik ministra uprave g. Mladen Nakić.

Stranica