U okviru Twinning projekta službenici Crne Gore u studijskom posjetu Ministarstvu uprave

Danas je u Ministarstvu uprave započeo studijski posjet službenika Crne Gore u okviru Twinning projekta "Pružanje podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru"

Službenici Ministarstva uprave će tijekom dva dana službenicima Crne Gore prenijeti stečena iskustva i znanja iz područja implementacije i prilagodbe pravne stečevine.

Tijekom uvodnog govora državni tajnik Darko Nekić pozdravio je sve prisutne i zaželio im uspješan nastavak rada. Državni tajnik je naglasio koliko je važan ovakav pristup podrške jer iskustvena znanja imaju veliki značaj u uređenju svake državne institucije. Izvedba ovog projekta je dvije godine i državni tajnik Nekić vjeruje kako će se već sljedeće godine vidjeti rezultati ove vrlo važne suradnje.

Twinning projekta "Pružanje podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru" je standardni twinning projektu s vremenom provedbe od dvije godine i sveukupnim proračunom od 950 000 eura.

Cilj projekta je ojačati upravljanje ljudskim kapacitetima crnogorske javne uprave u skladu sa standardima efikasnosti, pružanja bolje usluge korisnicima te općenito  povećanje transparentnosti javne uprave. Specifični ciljevi idu u smjeru unaprjeđenja kapaciteta za planiranje i upravljanje postignućima zaposlenih, njihovog profesionalnog razvoja te razvoj trening sustava državnih službenika u skladu s europskom dobrom praksom.

Ministarstvo uprave na projekt se prijavilo u ulozi mlađeg partnera u konzorciju s HAUS-om (Finnish Institute of Public Management ltd) te je konzorciju dodijeljen twinning projekt.

Glavni korisnik ovog projekta je Human Resources Management Authority (HRMA), nezavisna institucija ustanovljena 2004. godine, pod okriljem Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Kao nova zemlja članica, Republika Hrvatska kroz Twinning instrument, ima mogućnost izravnog prenošenja stečenog znanja i iskustva iz područja implementacije i prilagodbe pravne stečevine trećim državama, a s obzirom na recentno iskustvo pretpristupnih pregovora s Europskom unijom i EU pretpristupnog procesa uopće, svakodnevno svjedočimo kako je znanje Republike Hrvatske visoko primjenjivo za zemlje koje su trenutno u procesu EU integracija. Važnost ovih instrumenata očituje se u razmjeni dobre prakse i ekspertize stručnjaka koji sudjeluju u projektu, povezivanju hrvatskih s institucijama drugih država članica Europske unije te općenito jačanja hrvatskog utjecaja u trećim zemljama. Na taj se način postiže učinkovito korištenje ljudskih i materijalnih resursa, a dodatno pridonosi vidljivosti hrvatske ekspertize kao nove države članice Europske unije. 

Provedba ovog projekta započela je 17. listopada 2018. godine.

Stranica