U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u rad pušten 24-satni besplatni i anonimni telefon – 116 006

  • Slika /slike/novi osj/npcweb.png
  • Slika

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u NSK održan je sastanak Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na kojem je ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica predstavio aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave u borbi protiv nasilja nad ženama.

Sporazumom o suradnji na osiguranju rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja između Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima osigurava se rad Nacionalnoga pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 24 sata na dan svih sedam dana u tjednu, uključujući vikendom, praznicima i blagdanima.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je 2013. godine u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj Hrvatska (UNDP), a temeljem Sporazuma o suradnji na osiguranju rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, osnovala Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) - 116 006.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave sudjeluje kao partner, odnosno ima ulogu sektorski nadležnog tijela za provedbu aktivnosti usmjerene na osiguravanje usluge besplatne 24-satne telefonske linije kao dio sustava prevencije nasilja i zaštite žrtava u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja“ čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave osigurava prostorije kao i tehničku opremu i podršku te prati provedbu aktivnosti programa NPC-a jednako kao što je to činilo i ranije. Svrha programa je osigurati sveobuhvatnu i lako dostupnu podršku svim osobama u ulozi žrtve kaznenog djela ili prekršaja.
 
Linija 116 006 djeluje kroz organizirana dežurstva zaposlenih osoba udruge te posebno educiranih volonterskih timova osposobljenih za rad sa žrtvama i svjedocima. NPC pruža informacije o pravima, emocionalnu podršku i druge pravne i praktične informacije i po potrebi upućivanje na druge relevantne institucije. Podrška je besplatna i anonimna  te je dostupna i na engleskom jeziku.
Proširenjem usluge Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 na razdoblje od 24 sata osigurava se primjena čl. 24 Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – osnivanje stalno otvorenih (24 sata dnevno, 7 dana u tjednu) besplatnih telefonskih linija koje pokrivaju područje cijele države radi davanja savjeta podrške i pomoći žrtvama nasilja.

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
 

Pisane vijesti