U Varaždinu održan okrugli stol „Važnost antikorupcijskih politika u kontekstu funkcioniranja lokalnih i regionalnih razina“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/svibanj/1000078932.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 9. svibnja u Varaždinu je  održan Okrugli stol za stručnu javnost te čelnike gradova i općina Varaždinske i Međimurske županije „Važnost antikorupcijskih politika u kontekstu funkcioniranja lokalnih i regionalnih razina“.

Okrugli stol se sastojao od dva panela, a započeo je uvodnim izlaganjem g. Mladena Bručića-Matica, ravnatelja Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koji se ukratko osvrnuo na elemente nacionalne antikorupcijske kampanje te svih dosad donesenih antikorupcijskih normativnih i legislativnih okvira, kao što su primjerice  Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o pravu na pristup informacijama, izmjene Zakona o Vladi, ali i Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Sva tijela moraju djelovati u sinergiji

Prvi panel, „Prevencija korupcije na lokalnoj i regionalnoj razini - ovlasti neovisnih institucija - iskustva i perspektive“, bavio se radom i ovlastima Državnog izbornog povjerenstva, Povjerenika za informiranje, Državnog ureda za reviziju i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koji djeluju u pojedinim područjima prevencije korupcije. Poseban je naglasak bio na iskustvima i izazovima u radu navedenih neovisnih institucija na lokalnoj i regionalnoj razini.

Gđa Maja Kuhar, predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, iznijela je podatak da je vrijednost javne nabave u 2022. godini iznosila gotovo 10 milijardi eura (9,81 milijardi), što govori o količini predmeta s kojima se ovo tijelo susreće na dnevnoj razini. Državna komisija ima i preventivnu i korektivnu ulogu u sprečavanju korupcije -  sve odluke u cijelosti objavljuje na svojim mrežnim stranicama te, ako netko smatra da su pojedini natječaji „namješteni“, može poništiti natječaj. Gđa Kuhar je naglasila kako je za antikorupcijsko djelovanje potrebno djelovanje  svih tijela u sinergiji - i Ministarstva pravosuđa i uprave, i Državnog ureda za reviziju i svih ostalih specijaliziranih institucija koje djeluju u pojedinim područjima preventivne antikorupcijske politike, a s time su se složili i ostali panelisti.

Pomoćnik glavnog državnog revizora dr. sc. Ivan Čulo, naglasio je kako Državni ured za reviziju u svom nadzoru ima 15 000 tijela, a pritom se radi revizija  financijskog poslovanja, revizija učinkovitosti i revizija usklađenosti. Sve se utvrđene nepravilnosti nalaze u izvještajima koji se dostavljaju Državnom odvjetništvu, ali su i javno dostupni. Također, naglasio je, nepravilnost ne znači nužno i kriminalnu radnju. Ne samo da treba djelovati da nepravilnosti budu manje i obavezno educirati građane o tome što zapravo jest korupcija, zaključio je dr. sc. Ivan Čulo, već treba i apelirati na medije da objektivno izvještavaju o ovoj tematici i da budu svjesni kakva se šteta radi kada se o nepravilnostima koje nisu nezakonite izvještava na senzacionalistički način.

Gđa Ivana Belec, članica Državnog izbornog povjerenstva, naglasila je kako povjerenstvo trenutačno ima više od 1500 subjekata u nadzoru, a nadzire se financiranje promidžbe, referendumskih aktivnosti i redovnih aktivnosti.

Povjerenica za informiranje gđa Anita Markić, zaključila je da što je više informacija javno dostupno, manja je mogućnost da se nešto skriva te zato potiče jedinice lokalne i regionalne uprave da objavljuju sve što se smije javno objaviti. Svi su se panelisti složili da je i dalje potrebna i vrlo bitna edukacija na svim razinama
.
Učinci Zakona o lobiranju bit će vidljivi već ove godine

Tijekom drugoga panela prezentirana su regulatorna rješenja nedavno donesenog Zakona o lobiranju te se raspravljalo o u njegovoj budućoj provedbi u kontekstu rada Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa koje će biti nadležno za vođenje Registra lobista i druge poslove u skladu sa Zakonom.

Gđa Aleksandra Jozić Ileković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa  te g. Mladen Bručić-Matic, ravnatelj Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije Ministarstva pravosuđa i uprave pozdravili su još jednom donošenje prvog Zakona o lobiranju koji će ući u primjenu 1. listopada ove godine. Iako je o učinkovitoj provedbi još rano govoriti, u Ministarstvu pravosuđa i uprave očekuju će se već ove godine vidjeti prvi rezultati, odnosno upisi u Registar lobista,  koji u elektroničkom obliku vodi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa čime se dodatno jača uloga Povjerenstva kao neovisnog antikorupcijskog tijela.

Gđa Aleksandra Jozić Ileković istaknula je da Povjerenstvo vjeruje da lobiranje može biti čestito, pošteno, savjesno, transparentno i s integritetom te će ono svakako voditi računa o tome. Od Zakona se očekuje da ukloni određene stigme i utječe na promjenu percepcije lobista i lobiranja u javnosti te također ističu  važnost edukacije i osvješćivanja kao važan korak u prihvaćanju i razumijevanju lobiranja i zakona koji ga uređuje.

Okrugli stol dio je projekta „Poticanje šire javnosti u borbu protiv korupcije podizanjem svijesti o štetnosti korupcije, nužnosti sprječavanja i pravnoj zaštiti prijavitelja“ koji se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U okviru edukativno-informativne kampanje provodi se niz aktivnosti s ciljem jačanja svijesti građana o štetnosti korupcije, nužnosti njezina sprječavanja i suzbijanja.
 

Pisane vijesti