Uključite se u e-Savjetovanje o Pravilniku o istražnom zatvoru u domu uz elektronički nadzor

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/prosinac/eSavjetovanja.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u e-Savjetovanje Pravilnik o načinu izvršavanja istražnog zatvora u domu uz primjenu elektroničkog nadzora kojim se uređuje istražni zatvor uz tzv. elektroničke narukvice.

Tijekom 2022. godine uveden je uvjetni otpust uz elektronički nadzor, a novim Pravilnikom uredit će se mogućnost izvršavanja istražnog zatvora u domu uz elektronički nadzor.

Elektronički nadzor je vrsta sigurnosne mjere u zajednici koja uporabom elektroničkih pomagala omogućuje nadzor okrivljenika i osuđenika na slobodi te kao takva predstavlja alternativa zatvoru.

Elektroničkim nadzorom okrivljenika/osuđenika se kroz stavljanje narukvice na ruku ili nogu, kontrolira u njegovu domu, umjesto u zatvoru. Sustav koji se koristi u Hrvatskoj temelji se na radio valovima koje odašilje uređaj kojeg počinitelj nosi, a prati ga se na daljinu. Elektronički nadzor provodi ustrojstvena jedinica za elektroničkim nadzor Ministarstva pravosuđa i uprave.

Pravilnikom o istražnom zatvoru u domu uz elektronički nadzor propisuje se način izvršavanja istražnog zatvora u domu uz koji je sud odredio primjenu elektroničkog nadzora i vođenja evidencije o izvršavanju.

Elektronički nadzor u istražnom postupku ima za cilj smanjenje broja zatvorenika u zatvorima i time financijsku uštedu jer je takav nadzor jeftiniji od zatvora. Ostali ciljevi su smanjenje štetnih posljedica zatvora za okrivljenika (razdvajanje od obitelji, stigmatizacija i sl.). Njime se postiže ista svrha kao i kod zatvora, a uz to je puno povoljniji za okrivljenika.

Kad postoje okolnosti iz članka 123. stavka 1. točke do 4. Zakona o kaznenom postupku, istražni zatvor se sukladno članku  119.  stavku 1. navedenog Zakona može zamijeniti istražnim zatvorom u domu s elektroničkim nadzorom ako sud procijeni da okrivljenika nije potrebno stavljati u zatvor, ali ga je potrebno staviti pod nadzor kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje kaznenog postupka.

Ukoliko se okrivljenik protivno zabrani suda udalji iz doma ili ometa provođenja istražnog zatvora u domu, osobi će se odrediti istražni zatvor. 

U postupak e-Savjetovanja možete se uključiti do 11. ožujka 2023. a savjetovanje je dostupno na poveznici. 


 

Pisane vijesti