Uređene prostorije za posjete u sklopu projekta „Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Zatvorski sustav/Predstavljanje projekta u Požegi_lipanj 2018/IMG_6346[1].JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom mjeseca lipnja u europskim državama provodi se kampanja "Zločin nije moj, ali kazna ipak jest" ("Not my crime, still my sentence") o djeci čiji su roditelji u zatvoru. 

Kampanja se provodi s ciljem podizanja svjesnosti o specifičnim uvjetima i okolnostima u kojima djeca odrastaju, a predstavljanje novouređenog prostora posjeta u Kaznionici i zatvoru u Požegi dio je aktivnosti koje zatvorski sustav provodi tijekom te kampanje.

Novouređene prostorije uređene su u sklopu projekta „Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka“ koji se u tom kaznenom tijelu provodi od siječnja 2017. do lipnja 2018. godine, a provodi ga Udruga RODA.
 
O važnosti projekta prisutne je upoznao upravitelj Kaznionice i zatvora u Požegi Antonio Čirko, dok je o projektu govorila Branka Mrzić Jagetić, voditeljica projekta iz Udruge RODA istaknuvši pritom dobru suradnju sa zatvorskim sustavom. O pravima djece čiji su roditelji na izdržavanju kazne zatvora govorila je Sanja Vladović, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu te je pohvalila zatvorski sustav na osvještavanju njihovih prava, a Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa istaknuo je važnost suradnje zatvorskog sustava i nevladinih udruga.
 
Projekt je financiran kroz Natječaj kojim je Ministarstvo pravosuđa financiralo projekte udruga usmjerene pružanju podrške provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora. Natječaj je raspisan sukladno Uredbi Vlade RH o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodijele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.
Osnovni cilj projekta bio je pružanje podrške trudnicama i majkama zatvorenicama u povezujućem roditeljstvu, jačanju njihovih roditeljskih kompetencija i osnaživanja u majčinskoj ulozi.
 
Tijekom projekta financirano je i uređenje kuhinje te dnevnog boravka Odjela za majke trudnice i majke s djecom do tri godine starosti. Prostor se opremio namještajem, opremom i priborom kako bi zatvorenice imale mogućnost pripreme zdravih obroka za svoju djecu što je u skladu s Europskim zatvorskim pravilima. Tijekom svibnja 2017. godine održane su edukativne radionice za zatvorenice s profesionalnim kuharom Davidom Skokom o pripremi jednostavnih i zdravih obroka za djecu od 6 mjeseci do tri godine, a financirana su i putovanja djece u posjete majkama te organizacija kazališno glazbenih radionica u kojima su sudjelovale majke i djeca. 

Pisane vijesti | Zatvorski sustav