Uvodimo e-Poslovanje za poduzetnike i obrtnike

U Ministarstvu uprave potpisan je ugovor vrijedan više od 51 milijun kuna za projekt e-Poslovanje koji će omogućiti poslovnim korisnicima digitalizaciju usluga.

Projekt je sufinanciran 85% sredstvima iz EU fondova iz operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“, a realizacijom projekta e-Poslovanje omogućit će se jedinstveni pristup elektroničkim uslugama kao što je preuzimanje dokumentacije na svom računalu od svih javnih tijela, npr. potrebnih dokumenata iz porezne uprave, zdravstvenog osiguranja i mirovinskog sustava za sve poslovne korisnike – poduzetnike, obrtnike, OPG-ove.

Također, u okviru projekta razvit će se podsustavi e-Ovlaštenja i podsustav za upravljanje pristupnim pravima i kontrolu pristupa e-uslugama kako bi se omogućilo da isključivo osobe koje se ovlaštene za zastupanje ili njihovi opunomoćenici imaju pravo pristupa e-uslugama za pojedinog poslovnog subjekta te su u mogućnosti delegirati i kontrolirati dalje pristupna prava za rad s pojedinim e-uslugama.

Kako bi se osiguralo da poslovni subjekti mogu primati informacije od javne uprave na brz i jednostavan način, ali sukladno definiranim pristupnim pravima, ovim projektom obavit će se  nadogradnja Osobnog korisničkog pretinca s novim funkcionalnostima, odnosno, uspostavit će se i Poslovni korisnički pretinac (PKP).

Priprema ovog projekta je počela tijekom 2017. godine, a završetak projekta planira se do kraja 2020. godine.

Ovaj projekt, kroz jačanje učinkovitosti javne uprave doprinijeti će poboljšanju poslovne klime u Republici Hrvatskoj olakšavanjem poslovanja gospodarskih i drugih poslovnih subjekata.

„Kroz platformu e-Poslovanje omogućit ćemo što veći broj usluga na jednom mjestu, npr. prijava djelatnika prilikom zapošljavanja, usluge porezne uprave, otvaranje tvrtke i sl. sve uz najveći stupanj sigurnosti i zaštite osobnih podatka“, rekao je ministar Kuščević.

Ministar uprave je naglasio kako će zahvaljujući ovom projektu olakšati poduzetnicima da na jednu jedinstvenu platformu mogu pristupati i preko nje obavljati sve one radnje za koje danas moraju obilaziti brojne institucije, šaltere i slično.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar uprave Lovro Kuščević i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Stranica