Završen projekt daljnjeg razvoja probacijske službe

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/30-06-2017 - Probacija - završetak projekta/IMG_4328.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu pravosuđa u petak, 30. lipnja 2017. godine održano je svečano zatvaranje Twinning projekta: „Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj”.

Svečanost su organizirali Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Glavno tajništvo kaznenih institucija (SGIP) Kraljevine Španjolske, Međunarodna i ibero-američka zaklada za upravu i javne politike (FIIAPP) i Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ).
 
U uvodnom obraćanju sudionicima svečanosti, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović naglasio je kako je riječ o korisnom i kvalitetno provedenom projektu kroz koji su razmijenjena najbolja europska iskustva čime je unaprijeđena probacijska služba u Hrvatskoj.  Istaknuo je kako su u projektu bili uključeni eksperti iz nekoliko država članica Europske unije, a u aktivnosti su bili uključeni svi probacijski službenici u Hrvatskoj.
 
Predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Celia Abril Paredes istakla je kako je tijekom projekta ostvarena suradnja koja ukazuje kako članice Europske unije mogu učiti jedna od druge. 
 
O uspješnoj suradnji tijekom projekta govorio je Enrique Ballano Rubio, zamjenik ravnatelja Opće pod-uprave za alternativne kazne i mjere, Glavnog tajništva kaznenih institucija Kraljevine Španjolske, dok su Esther Montero Pérez de Tudela, voditeljica projekta, Glavnog tajništva kaznenih institucija Kraljevine Španjolske i Ioan Durnescu, junior voditelj projekta, Njemačke zaklade za međunarodno pravnu suradnju prisutne upoznali što je tijekom projekta postignuto te zahvalili svima koji su sudjelovali u projektu.
Na uspješnoj suradnji svim sudionicima u projektu zahvalila se i Laura Negredo López, dugoročna savjetnica za Twinning te Jana Špero, voditeljica projekta i načelnica Sektora za probaciju Ministarstva pravosuđa.
 
Svrha projekta bila je doprinijeti daljnjem razvoju probacijske službe kroz unapređenje institucionalnih kapaciteta probacijske službe, putem obuke probacijskih službenika za rad s počiniteljima kaznenih djela određenih kategorija, provedbom pilot projekta elektronskog nadzora te podizanjem javne svijesti o prednostima alternativne kazne zatvora, kako iz financijske, tako i iz socijalne perspektive.
 
Projekt je započeo 15.  travnja 2016. godine, a završit će 15. srpnja 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.000.000,00 eura, a financirala ga je Europska unija u okviru Prijelaznog instrumenta. 

Pisane vijesti