Završen uvid u nevažeće potpise za predstavnike Građanske inicijative "Narod odlučuje"

U utorak, 27. studenoga 2018. u vremenu od 9.00 do 15.00 sati u prostorijama tvrtke APIS IT omogućen je uvid u nevažeće potpise predstavnicima Građanske inicijative „Narod odlučuje“ za zahtjev za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske.

Tvrtka APIS IT osigurala je tehničke uvjete za uvid u nevažeće potpise, sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka. 

Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak kojim se omogućava predstavnicima inicijativa uvid u sve nevažeće potpise. Osigurani su svi tehnički uvjeti, novčana sredstva, formirano je Povjerenstvo čiji su članovi predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave te neovisnih institucija Državnog izbornog povjerenstva i Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Treba naglasiti kako Zakon o referendumu točno propisuje da se za izjašnjavanje o potrebi za raspisivanjem referenduma birači upisuju u prvi slobodni red uvezanog popisa svoje ime i prezime i osobni identifikacijski broj te se osobno potpisuju. Iz navedene odredbe jasno proizlazi kako se volja odnosno namjera birača dokazuje ispunjavanjem svih kumulativnih uvjeta (dakle, od iste osobe ime, prezime, OIB i osobni potpis) kako bi se smatralo da se birač izjasnio o potrebi zatraživanja raspisivanja referenduma, a potpisi koji ne sadržavaju navedene elemente nisu važeći.

Prije početka uvida održan je sastanak na kojem su članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim predstavili način uvida u nevažeće potpise. Tom sastanku nazočili su: deset predstavnika inicijative, članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim, u sastavu: predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave te u svojstvu promatrača predstavnici civilne udruge Hrvatskog helsinškog odbora.

Predstavnici inicijative su upoznati kako mogu izvršiti uvid u sve nevažeće potpise na originalnim potpisnim listama koje su predali Hrvatskom saboru, te o uvjetima uvida u aplikaciju APIS IT-a u kojoj su uneseni potpisi, a sve prema odredbama Zakona o referendumu i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

U skladu s time, predstavnicima Inicijative omogućen je uvid u sve potpisne liste sa nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Ukoliko bi i nakon obrazloženja o razlozima zbog kojeg potpis nije prihvaćen kao važeći bio zatražen uvid u aplikaciju APIS IT-a, (uvid u točne podatke, ispravan OIB, ispravno ime i prezime…) isti je bio omogućen predstavnicima Inicijative, osim u slučaju ako upisano ime i prezime i/ili OIB ne odgovaraju tim podatcima u Registru birača. U tom slučaju, točnost tih podataka provjerava predstavnik Državnog izbornog povjerenstva te o tome izvješćuje predstavnike Inicijative, a sve u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.

 

Stranica