Završni stručni skup aktivnosti „Provedba studije složenosti sudskih predmeta“

  • Slika /slike/novi osj/WhatsApp Image 2020-06-30 at 16.07.43 (2).jpeg
  • Slika
  • Slika

30. lipnja 2020. godine održan je završni stručni skup aktivnosti „Provedba studije složenosti sudskih predmeta“ u okviru projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“ kojeg provodi Ministarstvo pravosuđa.

Završni skup se uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 održao u virtualnom obliku odnosno putem videokonferencijskog sustava. Skupu su prisustvovali predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, g. Đuro Sessa, predsjednik Udruge Hrvatskih sudaca, g. Damir Kontrec, predstavnici Ministarstva pravosuđa te sutkinje i suci koji su sudjelovali u provedbi projekta. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske izrazio je zadovoljstvo rezultatima studije te zahvalio Ministarstvu pravosuđa i svim predstavnicima sudbene vlasti bez čijeg doprinosa ovu aktivnost ne bi bilo moguće provesti. Predstavnici Ministarstva pravosuđa su također zahvalili svima koji su sudjelovali i podržavali ovu projektnu aktivnost, a stručnjaci angažirani na projektu su zatim predstavili rezultate provedene studije za svaku vrstu predmeta koja je bila obuhvaćena. Održana je i kratka prezentacija mogućnosti predviđanja složenosti sudskih predmeta korištenjem alata umjetne inteligencije na prikupljenim podacima.

 

Rezultati dobiveni mjerenjem utrošenog vremena na sve aktivnosti u oko 25.000 sudskih predmeta različite vrste kroz četiri mjeseca, od strane 166 sudaca i sudskih savjetnika, biti će vrijedan doprinos budućem unapređenju Okvirnih mjerila za rad sudaca kao i Metodologije izrade ocjene obnašanja sudačke dužnosti.

 

Podsjećamo da je „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“ projekt ukupne vrijednosti od 91.075.250,00 HRK od čega se 85% sufinancira iz Europskog socijalnog fonda putem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020“. Vrijednost aktivnosti „Provedba studije složenosti sudskih predmeta“ iznosi 1.303.663,50 HRK.



Pisane vijesti