Zdravstveni pregledi kao mjera sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Slika /slike/primarna.jpg
Ministarstvo pravosuđa  sukladno članku 61. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike („Narodne novine“ broj: 104/13) organizira sistematske preglede na koji službenici i namještenici imaju pravo jednom u tri godine u vrijednosti od 500 kuna, po cijenama zdravstvenih usluga iz obveznoga zdravstvenoga osiguranja. Pregledi se organiziraju preko ministarstva nadležnog za zdravstvo i obavlja se u zdravstvenim ustanovama iz osnovne mreže zdravstvene djelatnosti, u pravilu prema mjestu rada.

Između Ministarstva pravosuđa i Poliklinike Medikol 10. ožujka 2017. godine sklopljen je Ugovor o uslugama sistematskog pregleda broj 77/17 . Ovim ugovorom su obuhvaćeni i Probacijski uredi u Zagrebu. Sistematski pregledi za Probacijske urede u ostalim gradovima i za Područne jedinice Odjela za drugostupanjske postupke se organiziraju u posebnom postupku koji provodi Odjel za provedbu postupaka javne nabave i Uprava za kazneno pravo i probaciju.

Provođenje sistematskog pregleda je u tijeku te će prvi pregledi za Zagreb, u dogovoru sa Poliklinikom Medikol, započeti sa danom 10. svibnja 2017. godine.

Služba osiguranja pravosudnih tijela zdravstvene preglede provodi u skladu s Pravilnikom o postupku utvrđivanja posebne zdravstvene sposobnosti za obavljanje poslova službenika pravosudne policije te o izboru članova i načinu rada zdravstvene komisije (“Narodne novine“ 123/15). Redovni zdravstveni pregledi obavljaju se u pravilu svake tri godine. Prema podacima svake godine oko 80 službenika pravosudne policije obavi redovan zdravstveni pregled.
Izvanredni zdravstveni pregled obavlja se iznimno kada su ispunjeni za to propisani uvjeti. U 2016. godini Služba osiguranja pravosudnih tijela podnijela je dva zahtjeva za izvanredan zdravstveni pregled.    

Prema podacima kojima raspolaže Služba za upravljanje ljudskim potencijalima, u Ministarstvu pravosuđa nisu zabilježene žrtve od nesreća na radu niti je bilo preminulih zbog ozljeda na radu ili profesionalnih bolesti.

Pisane vijesti