Zgrada pravosudnih tijela u Puli

Slika /slike/vijesti naslovnica/Zgrada pravosudnih tijela u Puli/DSC_0617.JPG

Pravosudna tijela u Puli dobila su nove prostorije i to u obnovljenoj zgradi bivše vojarne "Istarskih brigada". Obnova je bila dio Projekta potpore pravosudnom sektoru (JSSP), IBRD Zajam br. 7888-HR koji je potpisan 13. travnja 2010. godine.

Zajam je iznosio 17.000.000,00 EUR te je zatvoren 30. lipnja 2016. godine
 
Cilj Projekta bio je poboljšati učinkovitost hrvatskog pravosudnog sustava putem smanjivanja zaostataka i povećanja koeficijenata učinkovitosti sudova i državnog odvjetništva, skraćivanja prosječnog vremena za rješavanje predmeta u pilot sudovima te poboljšanje ocjene korisnika usluga pravosudnog sustava o djelovanju pravosuđa i time jačanje povjerenja u pravosudni sustav.

Projekt se sastojao od sljedećih komponenti:
1. Poboljšanje učinkovitosti sudbenog sustava;
2. Poboljšanje učinkovitosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH);
3. Osnaživanje funkcija rukovođenja Ministarstva pravosuđa;
4. Potpora vođenju i provedbi Projekta.
 
U lipnju 2015. godine Svjetska banka je odobrila restrukturiranje Projekta, kojime je datum zatvaranja Projekta produljen za godinu dana, do 30. lipnja 2016. godine. Projekt je restrukturiran prvi puta u prosincu 2013. godine, kada je iznos zajma smanjen s 26 na 17 milijuna eura.
 
Od građevinskih radova u sklopu Projekta u ožujku 2014. godine dovršeni su radovi na izgradnji dijela zgrade Državnog odvjetništva u Zagrebu te je isporučena oprema i namještaj.
Radovi na rekonstrukciji zgrade bivše vojarne „Istarskih brigada“ u Rovinjskoj ul. 2a u Puli,  k.č. 978/2 k.o. Pula, ukupne neto površine 2.093,90 m2, za potrebe Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva te zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Puli su dovršeni te je isporučena i montirana oprema i namještaj.
 
Ukupna kapitalna investicija iznosila je  28.511.558,25 kn, od toga sredstva potrošena iz proračuna 1.477.700,97 kn.

Rekonstrukcija je obuhvaćala kompletnu sanaciju konstrukcije, nove instalacije vodovoda i kanalizacije, nove elektroinstalacije slabe i jake struje, izvođenje instalacije grijanja, hlađenja, pripreme tople potrošne vode, ventilacije, instalacije plina, instalacije vatrodojave, novu stolariju, bravariju,  uređenje pročelja, te uređenje okoliša.
 

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription




 

Najznačajnije poteškoće u provedbi su vezane uz dovršetak građevinskih radova na zgradi bivše vojarne „Istarskih brigada“ u Puli, a koje su proizašle iz činjenice da je u drugoj polovici 2014. Grad Pula izmijenio trase i način priključivanja na komunalnu infrastrukturu, što je zahtijevalo izmjenu već odobrene projektne dokumentacije. Povrh toga, tijekom tehničkog pregleda zgrade utvrđeni su nedostaci te nije izdana Uporabna dozvola. Ovo se prvenstveno odnosi na potrebu izgradnje vanjske hidrantske mreže za gašenje požara, koja odobrenim projektom nije bila predviđena. Međutim, kako projektant i Investitor smatraju da po pozitivnim zakonskim i drugim propisima o protupožarnoj zaštiti, kao i izdanoj Lokacijskoj dozvoli, vanjska hidrantska mreža nije neophodna, ovaj nedostatak otklonio se spajanjem objekta na postojeću hidrantsku mrežu.
 
Nadalje, znatne poteškoće nastale tijekom vremena izvođenja radova uzrokovane su nedostacima u projektnoj dokumentaciji kojom niz radova nije bio predviđen. Temeljenje objekta, adekvatna zaštita objekta od kapilarne vlage u zidovima, uređenje okoliša, zamjena kompletne krovne konstrukcije, priključak na kanalizaciju, uvođenje zemnog plina, sanacija potpornog zida, otpajanje Down sindrom centra iz sustava odvodnje, te izgradnja vanjske kanalizacijske mreže i odvodnje oborinskih voda, sanacija buke…samo su neki od radova koji nisu bili odgovarajuće predviđeni projektnom dokumentacijom temeljem koje su ishođene lokacijska i građevinska dozvola, a temeljem koje je također izrađena natječajna dokumentacija i potpisan ugovor o izvođenju radova.
 

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription




 

Budući da je neophodnost niza radova koji nisu bili izvorno predviđeni, bila potvrđena od strane izvođača radova, nadzornog inženjera i projektanta, predstavnici Svjetske banke su odobrili ugovaranje usluga nadopuna i izmjena projektne dokumentacije putem zasebnog ugovora, a u okviru kojeg je projektant sagledao stvarno stanje objekta nakon razgradnje istog (uklanjanja većeg dijela unutarnjih zidova, skidanja cjelokupne krovne konstrukcije i uklanjanja cjelokupne fasade na vanjskim i unutarnjim zidovima objekta) i napravio izmjene projektne dokumentacije. Navedene izmjene uvjetovale su dvije bitne okolnosti na projektu, a to je bilo ishođenje Potvrde izmjene i dopune glavnog projekta (2012), te Izmjenu i dopunu potvrde glavnog projekta (2013) od nadležnog odjela grada Pule, te potreba dougovaranja niza radova koji nisu bili predviđeni u izvornom ugovoru sa izvođačem radova, a morali su se izvesti budući da su određeni u izmijenjenoj projektnoj dokumentaciji.
 
Rok dovršetka radova bio je produljivan i vrijednost ugovora povećavana radi ugovaranja niza izvorno nepredviđenih radova. U tom smislu izrađeno je ukupno 11 dodataka ugovoru kojima su se gore navedene okolnosti ugradile u ugovor.
 

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription




 

Nakon završetka radova uslijedila je nabava namještaja i opreme za potrebe Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Puli te zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Puli, a zatim i svečano otvaranje zgrade koje se održalo 25. kolovoza 2016. godine.  
 

  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription
  • descriptiondescription

 



Pisane vijesti