Stručne radionice

Stručne radionice u okviru stručne obuke namijenjene su stjecanju teorijskih i praktičnih znanja i vještina nužnih za obavljanje poslova stečajnog upravitelja.

Stručne radionice obuhvaćaju predavanja, prezentacije, praktične primjere, grupni rad, vježbe igranja uloga, studije slučaja te rješavanje problema.

Raspored održavanja stručnih radionica ovisan je o broju polaznika i objavljuje se na mrežnoj stranici Ministarstva.

Program stručnih radionica utvrđuje Ministarstvo u trajanju od 60 sati.

Ministarstvo objavljuje poziv zainteresiranim voditeljima stručnih radionica za prijavu za izradu materijala za održavanje radionica odnosno vođenje stručnih radionica.


Troškovi sudjelovanja na stručnoj radionici u okviru stručne obuke iznose 79,00 € i plaćaju se uplatom na broj računa:
 
IBAN: HR1210010051863000160
Model: 64
Poziv na broj: 5665-51441-629000
 

Ministarstvo pravosuđa i uprave na temelju članka 25. stavka 5. Pravilnika o polaganju stručnog ispita, obuci i stručnom usavršavanju stečajnih upravitelja („Narodne novine“, broj 51/22) objavljuje
 
 
POZIV
za prijavu za osmišljavanje i održavanje stručnih radionica u okviru stručne obuke kandidata za stečajne upravitelje
 
 
                        Stručne radionice u okviru stručne obuke namijenjene su stjecanju teorijskih i praktičnih znanja i vještina nužnih za obavljanje poslova stečajnog upravitelja. Stručne radionice u okviru stručne obuke organizira i provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), a obuhvaćaju predavanja, prezentacije, praktične primjere, grupni rad, vježbe igranja uloga, studije slučaja te rješavanje problema. Raspored održavanja stručnih radionica  u okviru stručne obuke ovisan je o broju polaznika i objavljuje se na mrežnoj stranici Ministarstva. 
 
                        Program stručnih radionica
 
                        Program stručnih radionica u okviru stručne obuke utvrđuje Ministarstvo u trajanju od 60 sati
 
                        Poziv i prijave za osmišljavanje i održavanje stručnih radionica
 
                        Ministarstvo na svojoj mrežnoj stranici objavljuje poziv zainteresiranim voditeljima stručnih radionica u okviru stručne obuke za prijavu za izradu materijala za održavanje radionica odnosno vođenje stručnih radionica.
 
                        Zainteresirani voditelji stručnih radionica u okviru stručne obuke prijavljuju se za osmišljavanje i održavanje stručnih radionica podnošenjem prijave Ministarstvu u roku od 30 dana od objave poziva na obrascu koji se uz poziv objavljuje na mrežnoj stranici Ministarstva.
 
                        Podnositelj prijave za voditelja stručne radionice u okviru stručne obuke dužan je uz prijavu za osmišljavanje i održavanje stručne radionice:
  • dostaviti životopis
  • predložiti koncept stručne radionice i odrediti koji će sadržaj biti obuhvaćen stručnom radionicom u okviru stručne obuke
  • objasniti koje će se metode stručnog usavršavanja primijeniti kako bi se najbolje postigli ciljevi stručnog usavršavanja
  • navesti koji će materijali biti pripremljeni za stručnu radionicu
  • navesti koji su resursi potrebni za održavanje stručne radionice (npr. računala, projektor, ploča, itd.).
 
Ministarstvo može uputiti i izravan poziv određenom voditelju stručne radionice u okviru stručne obuke kada smatra da bi bilo korisno da održi određenu stručnu radionicu, posebno kada je već održao istu stručnu radionicu  u okviru stručne obuke koja je prethodno ocijenjena kao uspješna.
 
                        Osmišljavanje stručnih radionica u i metode stručnog usavršavanja
 
                        Ovisno o ciljevima stručnog usavršavanja, voditelji mogu razmotriti osmišljavanje stručnih radionica u okviru stručne obuke koje se temelje na stjecanju znanja te razmjeni znanja i iskustava između polaznika, stjecanju novih i konkretnih iskustava, promatranju i promišljanju o  znanjima i vještinama koje prenose voditelji stručnih radionica, testiranju postojećeg znanja u novim situacijama i drugim prikladnim konceptima stručnog usavršavanja.
 
                        U osmišljavanju stručnih radionica u okviru stručne obuke voditelji radi ispunjenja cilja stručne radionice i stručnog usavršavanja mogu primijeniti sljedeće metode: predavanja, prezentacije, praktične primjere, grupni rad, debate, vježbe igranja uloga, rješavanje problema i studije slučaja.
 
                        Ocjenjivanje prijava
 
                        Nakon proteka roka za prijavu radionica Ministarstvo ocjenjuje zaprimljene prijave za osmišljavanje i održavanje stručnih radionica u okviru stručne obuke te provjerava ispunjavaju li minimalne uvjete propisane ovim Pravilnikom.
 
                        Prilikom ocjenjivanja prijava za osmišljavanje i održavanje stručnih radionica u okviru stručne obuke razmatra se odgovara li predloženi koncept i sadržaj stručne radionice u dovoljnoj mjeri temi stručne radionice, jesu li predložene metode stručnog usavršavanja prikladne za postizanje posebnih ciljeva stručnog usavršavanja za tu stručnu radionicu, hoće li predloženi materijali za stručnu radionicu biti dostatni s obzirom na predložene metode stručnog usavršavanja i ciljeve stručnog usavršavanja te hoće li voditelji stručnih radionica  ili Ministarstvo moći osigurati potrebne resurse navedene u prijavi za organizaciju predmetne stručne radionice.
 
                        Ministarstvo obavještava podnositelje prijava čije su prijave prihvaćene najkasnije 30 dana prije očekivanog datuma stručne radionice u okviru stručne obuke na koju su se prijavili.
                        Obavijest podnositeljima čije prijave nisu prihvaćene sadržava razloge zbog kojih prijava nije prihvaćena.
 
                        Nakon odabira voditelja stručnih radionica u okviru stručne obuke Ministarstvo unosi imena voditelja stručnih radionica u Program stručnog usavršavanja u okviru stručne obuke te ih objavljuje na svojim mrežnim stranicama, a o odabiru voditelja stručne radionice donosi odluku.
 
                        Voditelji stručnih radionica u okviru stručne obuke
 
                        Ministarstvo za voditelje stručnih radionica u okviru stručne obuke odabire osobe koje su najprikladnije za osmišljavanje i vođenje stručnih radionica, a prvenstveno se biraju iz reda sudaca, stečajnih upravitelja s dugogodišnjim iskustvom, članova Ispitnog povjerenstva, sveučilišnih profesora, odvjetnika, ovlaštenih revizora, poslovnih konzultanata i drugih uvaženih stručnjaka.
 
                        Voditelji stručnih radionica dužni su, u mjeri prikladnoj za određenu radionicu, osigurati aktivnost polaznika tijekom trajanja stručne radionice, motivirati polaznike na korištenje prethodnih znanja i vještina za razumijevanje i primjenjivanje novih znanja i vještina, potaknuti polaznike u promišljanju i preispitivanju svojeg postojećeg znanja, potaknuti polaznike da postojeća znanja i vještine primijene u novom kontekstu te osigurati da polaznici steknu uvid u različite perspektive o temama relevantnima za stručnu radionicu.
 
                        Voditelji stručnih radionica u okviru stručne obuke imaju pravo na naknadu za osmišljavanje stručnih radionica, pripremu materijala za stručne radionice i vođenje stručnih radionica u iznosu od  199,00 eura.
 
                        Ocjenjivanje voditelja stručnih radionica
                       
                        Nakon provedene stručne radionice u okviru stručne obuke polaznici anonimno ocjenjuju voditelja stručne radionice. Ministarstvo voditeljima stručnih radionica u okviru stručne obuke prosljeđuje ocjene te sve komentare, sugestije, primjedbe, prijedloge ili druga stajališta polaznika.
 
 
 
PROGRAM STRUČNIH RADIONICA U OKVIRU STRUČNE OBUKE KANDIDATA ZA STEČAJNE UPRAVITELJE
 
 
R.br TEMA CILJ
CILJANA SKUPINA
MJESTO ODRŽAVANJA
DATUM TRAJANJE BROJ POLAZNIKA
1.
Predstečajni postupak
Usvojiti osnovna praktična znanja iz područja predstečajnog postupka: Direktiva o restrukturiranju i insolventnosti, predstečajni razlog, pravne posljedice otvaranja predstečajnog postupka, dužnosti i prava povjerenika, vjerovnici u predstečajnom postupku, postupanje FINE s osnovama za plaćanje, zastara i umanjenje novčanih tražbina, kamate, zaključenje predstečajnog postupka.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb  
6 sati
8
2.
Plan restrukturiranja
Izrada plana restrukturiranja, raspravljanje i glasovanje o prijedlogu plana restrukturiranja, glasovanje, potvrda plana restrukturiranja, ovrha na temelju rješenja o potvrdi, privremeno i novo financiranje dužnika.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
3.
Stečajni postupak
Usvojiti osnovna praktična znanja iz područja stečajnog postupka: Objektivne pretpostavke stečaja – Stečajni razlozi – Stečajni dužnik – Tijela stečajnog postupka – Vjerovnici stečajnog dužnika – Stečajni postupak – Prethodni postupak – Pravne posljedice otvaranja stečajnog postupka – Upravljanje stečajnom masom i njezino unovčenje – Namirenje stečajnih vjerovnika – Zaključenje stečajnog postupka, Stečaj male vrijednosti, Međunarodni stečaj.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
4.
Stečajni plan
Upravljanje stečajnom masom, popis pojedinih elemenata stečajne mase, popis svih dužnikovih vjerovnika  pregled imovine i obveza, izrada izvješća o gospodarskom položaju dužnika i njegovim uzrocima, sastavljanje tablica prijavljenih tražbina, razlučnih i izlučnih prava, stečajni plan- pripremna i provedbena osnova, isprave koje se prilažu planu, zabrana opstrukcije, uvjetni plan, dužnosti stečajnog upravitelja u slučaju nadzora, ovrha i stečajni plan.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
5.
Radno pravo i stečajni postupak
Usvojiti osnovna praktična znanja iz područja iz: statusa ugovora o radu u slučaju otvaranja stečajnog postupka, primjene odredbi Zakona o radu i otkazni rokovi, zahtjeva za zaštitu prava te  sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, prava radnika na otpremninu i naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, prava radnika prema Zakonu o osiguranju radničkih tražbina te prijava Agenciji za osiguranje radničkih tražbina, prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
6.
Ovrha u okviru stečajnog  postupka
Usavršavanje sudionika kroz teorijsku i praktičnu obradu ovlasti i postupanja stečajnih upravitelja/povjerenika u postupku provedbe ovrhe pred Financijskom agencijom, s posebnim osvrtom na primjere iz prakse te postupanje sukladno izmjenama i dopunama Stečajnog zakona i Zakona o stečaju potrošača
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
7.
Obvezno pravo i pravo društava u okviru stečajnog postupka uz naglasak na bitne odredbe Zakona o parničnom postupku
Stjecanje znanja sudionika o institutima obveznog prava koji se primjenjuju u stečajnom postupku te znanje o odredbama Zakona o trgovačkim društvima te njihovoj primjeni u stečajnom postupku uz naglasak na bitne odredbe Zakona o parničnom postupku
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
8.
Zemljišno knjižno pravo u okviru stečajnog postupka
Usavršavanje sudionika kroz teorijsku i praktičnu obradu zemljišnoknjižnog postupka, knjižnih upisa, pravnih lijekova u zemljišnoknjižnom postupku. sudionika kroz teorijsku i praktičnu obradu zemljišnoknjižnog postupka, knjižnih upisa, pravnih lijekova u zemljišnoknjižnom postupku.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb  
6 sati,
8
9.
Računovodstveni položaj društva u stečaju
Usavršavanje sudionika kroz teorijsku i praktičnu obradu obveza društva za razdoblje do dana otvaranja stečajnog postupka, obveza društva tijekom stečajnog postupka, obveza društva po završetku stečajnog postupka.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
10.
Porezni položaj društva u stečaju
Usavršavanje sudionika kroz teorijsku i praktičnu obradu poreznog položaja društva u odnosu na porez na dodanu vrijednost, poreznog položaja društva u odnosu na  porez na dobit.
Kandidati za stečajne upravitelje
Zagreb
 
6 sati
8
 



Obrazac prijave za radionice

Dokumenti