Često postavljena pitanja

1. Za koje se državne službenike izrađuje Posebni dio Prilagodbenog programa?
Sukladno odredbama članaka 23. i 24. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), Posebni dio Prilagodbenog programa izrađuje se za državne službenike koji su primljeni u službu izvanrednim postupkom i nalaze se na probnom radu te imaju obvezu polaganja državnog stručnog ispita.
2. Što obuhvaća Posebni dio Prilagodbenog programa?
Sukladno odredbi članka 24. stavka 1. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), Posebni dio Prilagodbenog programa obuhvaća aktivnosti izobrazbe potrebne za djelotvorno i učinkovito obavljanje poslova radnog mjesta na koje je državni službenik primljen te njegovu pripremu za državni stručni ispit.
3. Tko izrađuje Posebni dio Prilagodbenog programa?
Sukladno odredbi članka 24. stavka 3. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), Posebni dio Prilagodbenog programa (osim dijela koji se odnosi na pripreme za polaganje općeg dijela državnog stručnog ispita) utvrđuje te organizira provedbu jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela u koje je državni službenik primljen, temeljem rezultata procjene znanja, vještina i sposobnosti državnog službenika i zahtjeva njegovog radnog mjesta.
Posebni dio Prilagodbenog programa izrađuje se na propisanom Obrascu.
4. Može li se u dio Posebnog dijela Prilagodbenog programa koji se odnosi na pripreme za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita navesti da će službenik sudjelovati na seminaru koji je vezan uz pripreme za polaganje općeg dijela državnog ispita?
S obzirom na to da se radi o seminaru za pripremu polaganja općeg dijela državnog stručnog ispita koji provodi Državna škola za javnu upravu, a ne o pripremi za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita za koje je nadležno tijelo koje donosi Posebni dio Prilagodbenog programa, u obrazac Posebnog dijela Prilagodbenog programa ne navodi se taj seminar.
5. Koja institucija provodi pripreme za polaganje općeg dijela državnog stručnog ispita?
Seminar za pripremu polaganja općeg dijela državnog stručnog ispita provodi Državna škola za javnu upravu. Raspored seminara objavljuje se na mrežnoj stranici Državne škola za javnu upravu.
6. U kojem su roku državna tijela dužna dostaviti Posebni dio Prilagodbenog programa Ministarstvu pravosuđa i uprave?
Državna tijela dužna su, u roku od 15 dana od dana donošenja, dostaviti Posebni dio Prilagodbenog programa Ministarstvu pravosuđa i uprave, sukladno odredbi članka 25. stavka 1.  Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (Narodne novine, br. 10/07).
Ministarstvo pravosuđa i uprave ovlašteno je i dužno utvrditi zadovoljavaju li posebni dijelovi Prilagodbenog programa minimalne standarde izobrazbe službenika odnosno jesu li međusobno usklađeni.
7. Kako će postupiti Ministarstvo pravosuđa i uprave ako utvrdi da pojedini prijedlog Posebnog dijela Prilagodbenog programa ne zadovoljava minimalne standarde odnosno da nije usklađen s ostalim posebnim programima?
Ukoliko pojedini dio Posebnog dijela Prilagodbenog programa ne zadovoljava minimalne standarde odnosno nije usklađen s ostalim posebnim programima, Ministarstvo pravosuđa i uprave izdat će uputu na koji ga je način potrebno promijeniti, sukladno odredbi članka 25. stavka 2. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07).
8. Tko izrađuje Plan provedbe Prilagodbenog programa?
Jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela izrađuje Plan provedbe Prilagodbenog programa koji službeniku mora biti uručen najkasnije s uručenjem rješenja o rasporedu na radno mjesto, sukladno odredbama članka 24. stavci 4. i 5. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07).
9. Treba li državno tijelo koje je izradilo Posebni dio Prilagodbenog programa dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave i Plan provedbe Prilagodbenog programa?
Plan provedbe Prilagodbenog programa ne dostavlja se Ministarstvu pravosuđa i uprave.
10. Tko prati probni rad državnog službenika primljenog izvanrednim postupkom?
Rad službenika primljenog izvanrednim postupkom prati i ocjenjuje neposredno nadređeni službenik, sukladno odredbi članka 54. st. 4. Zakona o državnim službenicima (Narodne novine, br. 92/05., 107/07., 27/08., 34/11., 49/11., 150/11., 34/12., 49/12. – pročišćeni tekst, 37/13., 38/2013., 1/15., 138/15. – Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske,  61/17., 70/19. i 98/19.).