Često postavljena pitanja

1. Od kojih se dijelova sastoji Posebni dio Vježbeničkog programa?
Sukladno odredbi članka 21. stavka 1. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), posebni dio Vježbeničkog programa sastoji se od:
1. upoznavanja vježbenika s djelokrugom državnog tijela u kojem je zaposlen te propisima koje moraju poznavati svi državni službenici u tom državnom tijelu, sukladno djelokrugu toga tijela kao i propisima koje moraju poznavati pojedine grupe državnih službenika u tom tijelu s obzirom na struku odnosno vrstu poslova koje obavljaju,
2. praktičnog rada,
3. pripreme vježbenika za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita.
2. Tko izrađuje Posebni dio Vježbeničkog programa?
Sukladno odredbi članka 21. stavka 2. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), sadržaj i trajanje Posebnog dijela Vježbeničkog programa izrađuje jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela u kojem je vježbenik zaposlen, na propisanom Obrascu.
3. Na koji se način određuje trajanje pojedinih dijelova Posebnog dijela Vježbeničkog programa?
Trajanje Posebnog dijela Vježbeničkog programa izrađuje jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela u kojem je vježbenik zaposlen.
Potrebno je odrediti trajanje i razdoblja pojedinih dijelova Posebnog dijela Vježbeničkog programa na način da se vježbeniku omogući pravodobna priprema za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita te mogućnost pristupanja ispitu najranije dva mjeseca prije isteka probnoga rada, sukladno odredbi članka 53. stavka 2. Zakona o državnim službenicima (»Narodne novine«, br. 92/05., 107/07., 27/08., 34/11., 49/11., 150/11., 34/12., 49/12. – pročišćeni tekst, 37/13., 38/2013., 1/15., 138/15. – Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske,  61/17., 70/19. i 98/19.). Dio Posebnog dijela Vježbeničkog programa koji se odnosi na pripremu za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita stoga treba započeti najmanje tri mjeseca prije završetka vježbeničkog staža, i traje do kraja vježbeničkog staža.
4. Smije li se preklapati provedba pojedinih dijelova Posebnog dijela Vježbeničkog programa?
Provedba pojedinih dijelova Posebnog dijela Vježbeničkog programa ne smije se preklapati. Dijelovi vježbeničkog programa trebaju se provoditi u zadanom slijedu: prvo se provodi uvodni dio, zatim praktični rad, a na kraju priprema vježbenika za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita koja traje do kraja vježbeničkog staža.
5. Smije li se priprema vježbenika za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita provoditi tijekom zadnjeg mjeseca provedbe Posebnog dijela Vježbeničkog programa?
Prema odredbi članka 53. stavka 2. Zakona o državnim službenicima (»Narodne novine«, br. 92/05., 107/07., 27/08., 34/11., 49/11., 150/11., 34/12., 49/12. – pročišćeni tekst, 37/13., 38/2013., 1/15., 138/15. – Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske,  61/17., 70/19. i 98/19.), vježbenici najranije dva mjeseca prije isteka probnoga rada mogu pristupiti polaganju državnog ispita.

Odredbom članka 56. stavka 1. navedenog Zakona propisuje se da je državni službenik dužan položiti državni ispit propisane razine za radno mjesto na koje je raspoređen najkasnije u roku od godine dana od dana početka rada u državnoj službi utvrđenog rješenjem o rasporedu na radno mjesto.
Uzimajući u obzir navedene odredbe Zakona, potrebno je odrediti trajanje i razdoblja pojedinih dijelova vježbeničkog programa na način da se vježbeniku omogući pravodobna priprema za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita te mogućnost pristupanja ispitu, sukladno odredbi članka 53. stavka 2. Zakona. Dio Posebnog dijela Vježbeničkog programa koji se odnosi na pripremu za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita stoga treba započeti najmanje tri mjeseca prije završetka vježbeničkog staža, i traje do kraja vježbeničkog staža.
6. Može li se u dio Posebnog dijela Vježbeničkog programa koji se odnosi na pripreme za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita navesti da će vježbenik sudjelovati na seminaru koji je vezan uz pripreme za polaganje općeg dijela državnog stručnog ispita?
S obzirom na to da se radi o seminaru za pripremu polaganja općeg dijela državnog stručnog ispita koji provodi Državna škola za javnu upravu, a ne o pripremi za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita za koje je nadležno državno tijelo koje donosi Posebni dio Vježbeničkog programa, u obrazac Posebnog dijela Vježbeničkog programa ne navodi se taj seminar.
7. Koja institucija provodi pripreme za polaganje općeg dijela državnog stručnog ispita?
Seminar za pripremu polaganja općeg dijela državnog stručnog ispita provodi Državna škola za javnu upravu. Raspored seminara objavljuje se na mrežnoj stranici Državne škola za javnu upravu.
8. U kojem su roku državna tijela dužna dostaviti Posebni dio Vježbeničkog programa Ministarstvu pravosuđa i uprave?
Državna tijela dužna su, u roku od 15 dana od dana donošenja, dostaviti Posebni dio Vježbeničkog programa Ministarstvu pravosuđa i uprave, sukladno odredbi članka 22. stavka 1.  Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (Narodne novine, br. 10/07).
Ministarstvo pravosuđa i uprave ovlašteno je i dužno utvrditi zadovoljavaju li posebni dijelovi Vježbeničkog programa minimalne standarde izobrazbe vježbenika odnosno jesu li međusobno usklađeni.
9. Kako će postupiti Ministarstvo pravosuđa i uprave ako utvrdi da pojedini prijedlog Posebnog dijela Vježbeničkog programa ne zadovoljava minimalne standarde odnosno da nije usklađen s ostalim posebnim programima?
Ukoliko pojedini prijedlog Posebnog dijela Vježbeničkog programa ne zadovoljava minimalne standarde odnosno nije usklađen s ostalim posebnim programima, Ministarstvo pravosuđa i uprave izdat će uputu na koji ga je način potrebno promijeniti, sukladno odredbi članka 22. stavka 2. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07).
10. Tko izrađuje Operativni plan provedbe Vježbeničkog programa i što sve mora sadržavati?
Sukladno odredbi članka 39. stavka 1. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), na temelju usvojenog Vježbeničkog programa, jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela izradit će Operativni plan provedbe tog programa za svakog pojedinog vježbenika primljenog u državnu službu, koji vježbeniku mora biti uručen najkasnije s uručenjem rješenja o rasporedu na radno mjesto.
Operativni plan provedbe Vježbeničkog programa mora sadržavati:

– popis poslova što ih je vježbenik u tijeku vježbeničkog staža dužan obavljati;
– popis unutarnjih ustrojstvenih jedinica istog ili drugog državnog tijela u kojima je vježbenik dužan obavljati vježbenički staž;
– način praćenja rada vježbenika za vrijeme trajanja vježbeničkog staža;
– programe izobrazbe vježbenika za vrijeme trajanja vježbeničkog staža s rasporedom njihovog pohađanja;
– imena i prezimena te zvanja članova Komisije za praćenje vježbenika i njihove kontakt podatke;
– ime i prezime te zvanje mentora i njegove kontakt podatke;
– obrasce dnevnika vježbeničkog staža koji je vježbenik dužan voditi za vrijeme vježbeničkog staža;
– obrazac za konačnu ocjenu mentora;
– obrazac primjedbe na rad ili postupanje mentora za vrijeme trajanja vježbeničkog staža.
11. Treba li državno tijelo koje je izradilo Posebni dio Vježbeničkog programa dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave i Operativni plan provedbe Vježbeničkog programa?
Operativni plan provedbe Vježbeničkog programa ne dostavlja se Ministarstvu pravosuđa i uprave.
12. Tko imenuje Komisiju za praćenje rada vježbenika i koliko Komisija ima članova?
Sukladno odredbi članka 41. stavka 1. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/70), Komisiju za praćenje rada vježbenika koja prati i ocjenjuje rad vježbenika imenuje čelnik svakog pojedinog državnog tijela u kojem vježbenici provode vježbenički staž, za to tijelo.
Komisija ima neparan broj članova, najmanje tri. Obvezni član Komisije je voditelj jedinice nadležne za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela.
Predsjednika Komisije među sobom biraju članovi Komisije.
13. Na koji se način određuje mentor pojedinom vježbeniku?
Komisija za praćenje rada vježbenika svakom pojedinom vježbeniku određuje za mentora jednog od državnih službenika toga tijela, sukladno odredbi članka 42. stavka 1. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07).
Sukladno odredbi članka 42. stavka 2. navedene Uredbe, za mentora može biti određen samo državni službenik koji ima najmanje istu stručnu spremu, pet godina državne službe, istaknute rezultate u službi, nije kažnjavan za povrede službene dužnosti i u svakoj od posljednje je dvije godine ocijenjen ocjenom izuzetan ili primjeran.
14. Za koliko vježbenika može biti određen isti mentor?
Sukladno odredbi članka 42. stavka 3. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), mentor može biti određen za najviše pet vježbenika srednje stručne spreme te 2 vježbenika više ili visoke stručne spreme osim u slučaju kada u državnom tijelu zbog objektivnih razloga nije moguće organizirati potreban broj mentora, ali ne za više od dvostruko predviđenog broja vježbenika.
15. Koje su obveze mentora?
Odredbama članka 43. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07) propisane su obveze mentora.
Mentor, sukladno Vježbeničkom programu, neposredno zadaje vježbeniku sva zaduženja i daje potrebne smjernice i objašnjenja u vezi s poslom koji je dužan obaviti ili izobrazbom koju je dužan pohađati i pomaže mu u pripremama za polaganje državnoga stručnog ispita te o rezultatima izvješćuje Komisiju za praćenje rada vježbenika.
Mentor je dužan Komisiji najaviti svoju odsutnost s radnog mjesta u trajanju duljem od 30 dana. U tom slučaju Komisija će vježbeniku odrediti novog mentora, do povratka odsutnog mentora.
Ukoliko je mentor zbog okolnosti koje nije mogao predvidjeti odsutan s radnog mjesta dulje od 30 dana, Komisija će odmah odrediti vježbenicima drugog mentora.
Ukoliko mentor ne najavi Komisiji svoju odsutnost s radnog mjesta u trajanju duljem od 30 dana, a radilo se o okolnostima koje je mogao ili trebao predvidjeti, Komisija će odmah imenovati novog mentora. Državni službenik koji je do tada obavljao poslove mentora ne može ponovo biti imenovan za mentora u trajanju od godinu dana od dana kada je Komisija imenovala novog mentora.
16. Može li Komisija za praćenje rada vježbenika razriješiti pojedinog državnog službenika dužnosti mentora?
Sukladno odredbi članka 42. stavka 4. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), Komisija za praćenje rada vježbenika može u svakom trenutku razriješiti pojedinog državnog službenika dužnosti mentora kada utvrdi da na zadovoljavajući način ne obavlja svoje obveze ili mu prestane radni odnos u tom tijelu.
17. Ostvaruje li mentor pravo na naknadu za svoj rad?
Sukladno odredbi članka 44. stavka 1. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07), mentor ima pravo na posebnu mjesečnu naknadu za svoj rad i pravo na odgovarajuće smanjenje opsega posla odnosno preraspodjelu radnog vremena, sukladno broju i stručnoj spremi vježbenika za koje je određen.
Visinu naknade određuje čelnik tijela državne uprave nadležan za službeničke odnose posebnim rješenjem, vodeći računa o stručnoj spremi i struci potrebnoj za obavljanje poslova za koje se vježbenik osposobljava.
18. Ocjenjuje li vježbenik mentora po završetku vježbeničkog staža?
Svaki vježbenik po završetku vježbeničkog staža ocjenjuje mentora ispunjavanjem predviđenog obrasca koji predaje Komisiji za praćenje rada vježbenika, sukladno odredbi članka 45. stavka 1. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07). Obrazac je sastavni dio Operativnog plana provedbe Vježbeničkog programa.
19. Može li vježbenik dati primjedbu na rad ili postupanje mentora?
Vježbenik može dati primjedbu na rad ili postupanje mentora u bilo kojem trenutku obavljanja vježbeničkog staža, sukladno odredbi članka 45. stavka 3. Uredbe o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika (»Narodne novine«, br. 10/07).
Svoje primjedbe može dostaviti neposredno Komisiji za praćenje rada vježbenika na predviđenom obrascu, koja će po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere. Obrazac je sastavni dio Operativnog plana provedbe Vježbeničkog programa.