Održan Uvodni sastanak za početak provedbe Projekta “Uspostavljanje BARNAHUS modela u Republici Hrvatskoj“

Slika /slike/Projekti/TSI/Barnahus Croatia_shutterstock_197257901.jpg
Dana 7. rujna 2023. godine održan je uvodni sastanak i službeno je započela provedba Projekta koji provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) u suradnji s predstavnicima Vijeća Europe i Europske Komisije, Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije (DG Reform). Imenovani su sa svake strane članovi užeg tima Projekta.

Na uvodnom sastanku predstavnici MPU su izrazili zahvalnost na pruženoj podršci u provedbi  navedenog projekta koji ima za cilj osigurati zaštitu i odgovarajuću pomoć djeci žrtvama i djeci koja su svjedoci nasilja i zlostavljanja, kroz multidisciplinarni i međuagencijski pristup, osiguravajući suradnju između različitih agencija (pravosudnih, socijalnih, medicinskih) u jednoj ustanovi prilagođenoj djeci koja nudi cjelovite usluge za dijete i obitelj pod jednim krovom. 

Predstavnici MPU su ukratko opisali trenutnu situaciju u Republici Hrvatskoj i izrazili svoju spremnost i predanost u provedbi Projekta.

Predstavnica Europske komisije je istaknula kako je DG Reform prepoznao Barnahus model kao odgovarajući i sveobuhvatan odgovor na seksualno zlostavljanje djece kao i da podupiru inicijativu upostavljanja Barnahus modela diljem Europe.

Predstavnici Vijeća Europe predstavili su metodologiju i plan provedbe Projekta i upoznali sve nazočne iz Radne skupine (Advisory Group) sa specifičnim situacijama kroz projekte Barnahus modela, provedenih u Španjolskoj, Finskoj, Islandu i Sloveniji.

Sljedeći korak Radne skupine je oformiti Savjetodavnu skupinu u koju će se imenovati predstavnici nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj u čiju materiju ulaze pitanja iz područja zaštite od kojih se očekuje kontinuiran rad na Projektu ali i nakon njegova završetka.

Početkom 2024. godine održat će se Početna konferencija Projekta na kojemu će se predočiti osnovne značajke Projekta, glavne aktivnosti i rezultati Projekta. 

Projekt traje 30 mjeseci.