Uvodna konferencija zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe “Uspostavljanje Barnahus modela u Hrvatskoj” Zagreb, 30. siječnja 2024. godine

Slika /slike/Projekti/TSI/AdobeStock_559786542.jpeg
Uvodna konferencija okupit će visoke dužnosnike iz različitih institucija, kao korisnika projekta, Glavne Uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM), Vijeća Europe, kao i članove Savjetodavne skupine projekta i druge nacionalne dionike koji će blisko surađivati ​​na projektu, uključujući civilno društvo. Konferencija će biti prilika za promociju Barnahus modela na nacionalnoj razini široj publici, za predstavljanje rezultata početnog izvješća i razmjenu različitih iskustava država članica u uspostavljanju Barnahus modela (Island, Finska i Slovenija).
 
Projekt „Uspostavljanje Barnahus modela u Hrvatskoj“ ima za cilj poboljšati pristup i kvalitetu pravosudnog sustava za djecu žrtve nasilja u Hrvatskoj, kako bi se smanjila nepotrebna odugovlačenja postupaka kaznenopravne zaštite djece i da sva djeca koja su žrtve seksualnog nasilja imaju koristi od pristupa pravosuđu prilagođenog djeci. Nadovezujući se na aktivnosti koje je Hrvatska dosad poduzela u ovom području, projekt ima za cilj podržati hrvatske vlasti u prvim koracima prema uspostavi Barnahusa na nacionalnoj razini. Barnahus model podrazumijeva multidisciplinarni pristup suradnje i koordinacije nadležnih tijela, u jednoj ustanovi prilagođenoj djeci, tijekom kaznenih istraga i postupaka zaštite djece u slučajevima zlostavljanja te pružanje usluga podrške djeci žrtvama i njihovim obiteljima.
 
Projekt sufinancira Europska unija putem Instrumenta tehničke potpore, a sufinancira i provodi Odjel za prava djece Vijeća Europe u bliskoj suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave RH i Glavne Uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) od 1. rujna 2023. do 28. veljače 2026.