Konferencija organizirana od strane Nacionalnog instituta za visoko obrazovanje u području sigurnosti i pravosuđa (INHESJ – Institut National des Hautes Etudes de la Sécurité et de la Justice) te Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Konferencija 15 05 2018/FOTO3.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao je 15. svibnja 2018. na konferenciji izlaganje za službene predstavnike/ce francuskih državnih institucija u domeni pravosuđa, unutarnjih poslova i sigurnosti, koji su u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar je održao govor na temu izazova hrvatskog pravosuđa – informirao je o osnovnim obilježjima političkih, društvenih i pravnih odnosa u Republici Hrvatskoj od osamostaljenja do ulaska RH u EU te međunarodnom političkom i sigurnosnom kontekstu od otvaranja EU pregovora do danas te bitnim aktivnostima hrvatskog pravosuđa u takvom okviru. Aktualni izazovi hrvatskog pravosuđa u međunarodnom kontekstu prikazani su kroz nekoliko ključnih tema: prijenos EU zakonodavstva u nacionalno zakonodavstvo u domeni borbe protiv terorizma; regionalna pravosudna suradnja u području borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala te kazneni progon ratnih zločina; odnos pravosuđa prema sigurnosnim odnosima u zemljama europskog jugoistoka, zemljama jugoistočnog Mediterana i Bliskog istoka te mogući utjecaj takvih odnosa na Hrvatsku i EU.
 
Na dvodnevnoj konferenciji su, između ostalog, izlagali i drugi visoki pravosudni i državni dužnosnici Republike Hrvatske te rukovodeći državni službenici u domeni unutarnjih poslova – Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, v.d. ravnateljice USKOK-a Tamara Laptoš, načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno i načelnik PNUSKOK-a Antonio Gerovac.

Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi