578 komentara na Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Priopćenje.png

Na eSavjetovanju o Zakonu o plaćama u državnoj i javnim službama pristiglo je 578 komentara s više od 1.000 pitanja o novom sustavu plaća.

U četvrtak, 22. lipnja završeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o novom Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama kojim se nakon dva desetljeća uvodi novi sustav plaća i vrednovanja rada u državnoj službi prema modelu jednaka plaća za jednak rad.

U postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću pristiglo je 578 komentara s više od 1.000 pitanja što ukazuje na važnost i složenost reforme sustava plaća u javnom sektoru.

Novim se Zakonom uvodi sustav od 16 platnih razreda koji će zamijeniti postojeći sustav koeficijenata i dodataka na plaću. U trenutnom sustavu utvrđeno je više od 2.500 kategorija radnih mjesta s više od 560 različitih dodataka koji su uzorci brojnih nesrazmjera i anomalija. Cilj novog Zakona i Uredbi jest smanjiti broj kategorija radnih mjesta za oko 600, a dodatke vrednovati kroz koeficijente složenosti poslova.  Upravo iz tog razloga novi Zakon predviđa najniži koeficijent od 0,90 umjesto postojećeg 0,631.

Kao dio parcijalnih rješenja u sustavu plaća, 2019. godine povećani su koeficijenti službenika i namještenika u pravosudnim tijelima za 9%.  Tim povećanjem bilo je obuhvaćeno 70% radnih mjesta iz posebnog dijela Uredbe, dok povećanje nije obuhvaćalo 30% službenika i namještenika koji rade na općim poslovima, odnosno poslovima koji se obavljaju u svim drugim tijelima državne službe.

Dodatno, koeficijenti za službenike i namještenike u pravosudnim tijelima promijenjeni još tri puta 2022. i 2023. godine. Tako su primjerice koeficijenti administrativnih referenata – sudskih zapisničara od 2018. do danas povećani za više od 38% s 0,844 na 1,341 na koliko raste s usvojenim dodatkom Vlade Republike Hrvatske.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, kao nereprezentativni sindikat koji okuplja državne službenike i namještenike, uključujući službenike i namještenike u pravosudnim tijelima, traži parcijalno povećanje svim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima.

Prihvaćanjem njihovog zahtjeva, u procesu donošenja novog sustava plaća koji će riješiti upravo nastale nesrazmjere, za 300 odnosno 400 eura povećale bi se plaće svim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, uključujući i one s najvišim primanjima poput ravnatelja sudske uprave ili viših sudskih savjetnika – specijalista. Takvo povećanje stvorilo bi još veći jaz u sustavu plaća jer bi primjerice spremačice u pravosudnim tijelima imale 300 do 400 eura veću plaću od spremačica u drugim tijelima državne uprave. Time bi Ministarstvo pravosuđa i uprave pristalo na razlikovanje istih radnih mjesta, prema mjestu rada, a ne prema složenosti poslova.

Takvo rješenje suprotno je ciljevima donošenja novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i povezanim reformama za koje je Europska komisija odobrila sredstva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ispunjavanjem te reformske mjere, između ostalog, Republici Hrvatskoj bit će isplaćena sredstva iz Europskog plana oporavka.

Reforma sustava plaća jedna je od najvažnijih reformskih procesa u javnoj upravi uz koju se veže donošenje novog sustava napredovanja u državnoj upravi kroz Zakona o državnim službenicima, ali i uvođenje novog centraliziranog sustava zapošljavanja odnosno kvalitetnije upravljanje ljudskim potencijalima u državnoj službi, koja uključuje i pravosudna tijela.

Vlada Republike Hrvatske usvojenim dodatkom od 100, 80 i 60 eura povećala je plaće za 219 tisuća službenika i namještenika u javnom sektoru, odnosno za 49.132 službenika i namještenika u državnoj službi među kojima je 7.272 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima. 

Uspješno provođenje reforme sustava plaća nužno je provesti u nekoliko koraka, od kojih je provođenje savjetovanja sa zainteresiranom javnošću samo jedan od njih, a nastavak aktivnosti očekuje se provoditi u socijalnom dijalogu. Ministarstvo pravosuđa i uprave u tom procesu poziva na suradnju, povjerenje i strpljenje svih državnih i javnih službenika i namještenika do donošenja novih Uredbi krajem ove godine.

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama bit će usvojen na sjednici Vlade idućeg tjedna.

Pisane vijesti