Državni tajnik Martinović na Međunarodnom penološkom forumu u Ukrajini

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/lipanj/20230622103534-9833.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Juro Martinović sudjelovao je na Međunarodnom penološkom forumu održanom u Kijevu od 20. do 21. lipnja.

Centralna tema foruma je organizacija zatvorskog sustava u ratnom stanju i razmjena iskustva i dobrih praksi u unaprjeđenju penološkog sustava.

Državni tajnik Martinović istaknuo je kako je Hrvatska imala iskustva organizacije rada zatvorskog sustava u ratu koje je iziskivalo reorganizaciju sustava i osnaživanje sigurnosnih aspekata kako za vrijeme rata tako i u poslijeratnom vremenu.

Ponovio je spremnost Republike Hrvatske da pruži Ukrajini podršku u uspostavi kvalitetnijeg penološkog sustava i jačanju probacijske službe.

„Rad u zatvorskom sustavu u mirnodopskim uvjetima jedan je od zahtjevnijih poslova. U ratnom stanju organizacija rada zatvorskog sustava daleko je složenija ne samo u organizacijskom već i sigurnosnom aspektu. Siguran zatvor nisu samo zidovi i nadzor već stručan rad, komunikacija, pravednost i dosljednost u zaštiti ljudskih prava“, naglasio je državni tajnik.

U svom uvodnom obraćanju naglasio je važnost izobrazbe zatvorskog osoblja i ponudio suradnju kroz razmjenu iskustva i znanja između ukrajinskog i hrvatskog Centra za izobrazbu.

Na marginama Foruma državni tajnik sastao se je s ukrajinskim ministrom pravosuđa Denysom Maliuskom. Razgovarali su o nastavku suradnje u području pravosuđa i razmjeni iskustva u procesuiranju ratnih zločina, jačanju zatvorskog sustava i probacijske službi te o nadolazećoj Radionici o procesuiranju ratnih zločina koja će se krajem lipnja održati u Zagrebu.

Državni tajnik ponovno je istaknuo snažnu političku podršku ukrajinskom narodu.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenica ukrajinskog ministra Olena Vysotska, voditelj odjela za međunarodnu suradnju i protokol Yaroslav Novosolov te hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić i savjetnik ministra pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Matija Paljug.

Hrvatska delegacija je tijekom posjeta Ukrajini obišla i istražni zatvor u Kijevu.
 

Pisane vijesti