Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2017.

Slika /slike/vijesti naslovnica/Dan planete zemlje/DAN PLANETA ZEMLJE.jpg

Povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima organizirat će radionice, predavanja, čišćenje okoliša i druge aktivnosti kako bi se ukazalo na važnost očuvanje prirode te razvila svijest o očuvanju biološke raznolikosti. 

Cilj uključivanja zatvorskog sustava u obilježavanje Dana planeta Zemlje je senzibilizirati sve dionike, osnažiti ih i potaknuti na pozitivnu promjenu u odnosu na zaštitu okoliša jer se odnos prema okolišu odražava izravno na naše živote.

Ove godine Dan planeta Zemlje obilježava se pod sloganom „Okoliš i klimatska pismenost čovječanstva“  (Environmental & Climate Literacy) pa će tim povodom u Zatvoru u Zagrebu i Kaznionici u Glini organizirati predavanje za zatvorenike o racionalnom korištenju vode i drugih oblika energije, recikliranju otpada i potrebi korištenja obnovljivih izvora energije.

U Kaznionici u Turopolju pripremaju radionicu na temu važnosti recikliranja otpada, a u Odgojnom zavodu u Požegi radionicu pod nazivom „Eco-Friendly“ gdje će ukazati na važnosti zaštite prirode te će izraditi plakat „Mali zeleni rječnik simbola“.

U krugu Kaznionice u Lipovici-Popovači zatvorenici će sudjelovati u eko akciji tijekom koje će prikupljati otpad te ga razvrstavati u eko kutku. Već su ranije, na poluotvorenom i otvorenom odjelu Zatvora u Gospiću, organizirali ekološku akciju skupljanja otpada i njegovo zbrinjavanje. Tako su u dva navrata, u petak 7. travnja i ponedjeljak 10. travnja 2017. godine, skupili i zbrinuli ukupno 3180 kilograma metalnog otpada.



U Kaznionici u Lepoglavi odlučili su ove godine saditi voćke i ukrasno bilje te su se time  uključili u globalnu inicijativu organizacije Earth Day s misijom velikog pošumljavanja. Riječ je o inicijativi povodom jubilarne pedesete obljetnice Dana planeta Zemlje, koja će se obilježiti za tri godine, a plan je da se u cijelom svijetu do 2020. godine posadi više od 7 milijardi novih stabala. 

Organizacijom sportskog turnira u košarci, zgibovima i stolnom tenisu u Zatvoru u Bjelovaru obilježit će Dan planeta Zemlja te će najbolja tri natjecatelja u svakoj disciplini prigodno nagraditi.
U Odjelu tretmana zatvorenica u Kaznionici i zatvoru u Požegi zatvorenice, članice skupine „Kreativno pisanje“, pripremit će tekstove o očuvanju planete koje će objaviti u sljedećem broju glasnika zatvorenica „Labirint“.

Prigodne plakate o recikliranju otpada pripremit će u Zatvoru u Varaždinu, Kaznionici u Lipovici-Popovači i na Odjelu tretmana zatvorenika (poluotvoreni i zatvoreni uvjeti) te Odjelu tretmana maloljetničkog zatvora u Kaznionici i zatvoru u Požegi. U Zatvoru u Sisku prezentirat će knjige prigodnog sadržaja koje zatvorenici mogu posuditi u gradskoj knjižnici. Također će zatvorenicima biti ponuđeni prigodni materijali primjerice za izradu solarnih panela te će na temelju njihovog interesa u idućim tjednima održavati daljnje tematske sastanke.

Brigu o racionalnoj potrošnji električne energije kao i o potrošnji vode, skupljanju starog papira i plastičnog otpada za recikliranje redovito provode u Zatvoru u Splitu i u Kaznionici i zatvoru u Požegi.

Dan planeta Zemlje prigoda je da se ukaže na važnost očuvanja prirode te njezine biološke raznolikosti s naglaskom na brizi o zdravlju planete tijekom cijele godine.   

Pisane vijesti | Zatvorski sustav