Edukacija o primjeni elektroničkog nadzora u različitim fazama kaznenog postupka

  • Slika /slike/novi osj/prva.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo pravosuđa i uprave organiziralo je 12. i 13. travnja edukaciju o primjeni elektroničkog nadzora u različitim fazama kaznenog postupka. 

U okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unapređenje kapaciteta hrvatske probacijske službe“, sufinanciranog sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014.-2021. održana je edukacija za suce, državne odvjetnike, načelnike policijskih uprava te službenike Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva pravosuđa i uprave o primjeni elektroničkog nadzora u različitim fazama kaznenog postupka (istražni zatvor u domu uz primjenu elektroničkog nadzora i uvjetni otpust uz elektronički nadzor). 
 
Edukacija je organizirana 12. i 13. travnja 2023. godine u Hotelu International u Zagrebu, a istoj je nazočila i zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Latif Homma. Edukaciju je prigodnim riječima otvorio p.o. ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić koji je istaknuo važnost uvođenja elektroničkog nadzora kako sa aspekta rasterećenja zatvorskog sustava tako i sa aspekta zaštite ljudskih prava osuđenika.
 
U svojem predavanju Mariane Vollan predsjednica prizivnog suda u Borgartingu, Kraljevina Norveška, pokušala je odgovoriti na dva pitanja: Zašto i kako? upotrebljavati elektronički nadzor u kazneno-pravnom sustavu, dok se Kornelija Kallay Blažeković, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, osvrnula na iskustva i izazove njegove primjene nad uvjetno otpuštenim osuđenicima u Republici Hrvatskoj.
 
Bjorn Larsen, državni odvjetnik iz Bergena, Kraljevina Norveška dao je buduću perspektivu primjene elektroničkog nadzora kako u Kraljevini Norveškoj tako i u svijetu, a Ksenija Jurin Panić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika prezentirala je nacrt Pravilnika kojim se regulira njegova primjena kod istražnog zatvora u domu. Sudionicima je prezentirana i oprema za elektronički nadzor koju je nabavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave i koja se trenutno koristi za nadzor uvjetno otpuštenih osuđenika.
 
U završnom predavanju Ivana Bilušić sutkinja trenutno zaposlena u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koja je i moderirala edukacije, prezentirala je primjere dobre prakse u primjeni elektroničkog nadzora te istaknula kako vjeruje da će elektronički nadzor uskoro postati važan alat za nadzor osuđenik u različitim fazama kaznenog postupka.



Pisane vijesti