Ministar Malenica o izmjenama kaznenog zakonodavstva: nasilnika treba odstraniti iz društva, a žrtvu zaštititi

Slika /slike/01 MINISTAR/HN20230922213364.jpg

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ministar je najavio javno savjetovanje o nizu zakona kojima se pooštravaju postojeće kazne te uvode nova kaznena djela

Riječ je izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Navedeni paket zakona od danas je javno dostupan za savjetovanje.

Ministar Malenica je obrazložio da izmjene idu u smjeru pooštravanja kazni kroz Kazneni zakon, te jačanje prava žrtava kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku i kroz Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

„Idemo za tim da nasilnika treba odstraniti iz društva i sankcionirati, a žrtvu zaštititi. Prvi put propisujemo i teško ubojstvo ženske bliske osobe, tzv. femicid kao posebno kazneno djelo za koje je propisana najstroža kazna. Također, spolno uznemiravanje više neće biti tretirano kao prekršajno djelo već kao kazneno djelo“, kazao je ministar.

Novo kazneno djelo napuštanja životinja

Ministar je u okviru izmjena Kaznenog zakona najavio i revidiranje odredbi oko kaznenih djela vezano za zlostavljanje životinja, kazavši da se pooštravaju kazne i to s jedne na dvije i s dvije na tri godine.

Osim toga, važna novost je da se uvodi novo kazneno djelo - napuštanje životinja, za koje će se počinitelj kaznenog djela kazniti kaznom zatvora do jedne godine, a ako je životinja ubijena ili ako je zlostavljana, počinitelj će se i strože kazniti.

Novo kazneno djelo „neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje“

Novost u Kaznenom zakonu je i to da se uvodi i kazneno djelo neovlaštenog odavanja sadržaja dokazne ili izvidne radnje, iz faze postupka koja je proglašena nejavnom.

Propisana je obveza odnosno odgovornost sudionika postupka, isključivo pravosudnih dužnosnika, državnih službenika, okrivljenika, branitelja, svjedoka, vještaka i tumača da ne smiju odavati sadržaj dokaznih i izvidnih radnji iz faze postupka koja je nejavna.

„Kroz to kazneno djelo prije svega štitimo pravo žrtve na privatnost, ali isto tako štitimo i jačamo presumpciju nevinosti. Ovo kazneno djelo nipošto ne znači da će biti sankcionirani novinari, dakle ovo se isključivo odnosi na sudionike samoga postupka“, izjavio je ministar Malenica.

Ministar je istaknuo da postoje ovlašteni pravosudni dužnosnici koji trebaju obavještavati javnost i novinare o tijeku kaznenog postupka, međutim da se, u cilju zaštite privatnosti, a isto tako i presumpcije nevinosti, pristupilo propisivanju ovog kaznenog djela.

Uvođenju je prethodila komparativna analiza drugih država, kako je to napravio i Europski sud za ljudska prava. Analiza je pokazala da preko trideset država u Europi ali i šire ima propisano to kazneno djelo pa čak i u strožoj varijanti.


Foto: HINA

Stranica