Elektronička komunikacija županijskih državnih odvjetništava i trgovačkih sudova

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Elektronička komunikacija ždo i trgovačkih sudova/IMG_8871.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo pravosuđa trajno i planski provodi digitalizaciju poslovnih procesa unutar pravosudnog sustava kao jednu od brojnih mjera modernizacije pravosuđa. Najznačajniji projekt u tome svakako je uvođenje elektroničke komunikacije s pravosudnim tijelima.

Cilj projekta je financijska i vremenska pogodnost koju će elektronička komunikacija donijeti svim sudionicima kroz smanjenu potrošnju uredskog materijala, bržu i efikasniju dostavu sudskih pismena te rasterećenje svih sudionika suvišnog administriranja.
 
Nakon uspostave elektroničke komunikacije odvjetnika, stečajnih upravitelja, vještaka i javnih bilježnika s trgovačkim sudovima, trenutno je u tijeku i uspostava elektroničke komunikacije županijskih državnih odvjetništava s trgovačkim sudovima.
 
Uspostavu elektroničke komunikacije županijskih državnih odvjetništava s trgovačkim sudovima Ministarstvo pravosuđa započinje edukacijom dužnosnika, savjetnika i službenika raspoređenih na rad u građansko-upravne odjele županijskih državnih odvjetništava koja će se provoditi u periodu od 23. kolovoza do 2. rujna 2019. godine.
 
Prva od pet radionica održana je u petak, 23. kolovoza 2019. godine u prostorijama Ministarstva pravosuđa na kojoj su uvodno o novom načinu komunikacije govorili pomoćnica ministra Lana Letilović, zamjenik predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu Gordan Zubak i prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek te Dražen Penzar iz IBM-a. 
 
Na radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, županijskih državnih odvjetništava te predstavnici Trgovačkog suda u Zagrebu.
 
Ostale radionice održati će se prema sljedećem rasporedu:
•             ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. godine u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Osijeku s početkom u 11 sati,
•             srijeda, 28. kolovoza 2019. godine u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Rijeci s početkom u 11 sati,
•             četvrtak, 29. kolovoza 2019. godine u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Splitu s početkom u 10 sati
•             ponedjeljak, 2. rujna 2019. godine u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Varaždinu s početkom u 10 sati.
 
Tijekom rujna 2019. godine državna odvjetništva i sudovi će testirati elektroničku komunikaciju, a s početkom listopada započeti će primjena elektroničke komunikacije županijskih državnih odvjetništava s trgovačkim sudovima.
 
Elektronička komunikacija omogućit će županijskim državnim odvjetništvima elektroničko slanje pismena trgovačkom sudu, zaprimanje sudskih pismena elektroničkim putem te uvid u sudske predmete. Uspostavom elektroničke komunikacije, županijska državna odvjetništva i trgovački sudovi prestat će razmjenjivati pismena papirom.
 
Uspostava elektroničke komunikacije te eliminacija papira korak je ka potpunom elektroničkom spisu te elektroničkoj arhivi.

Pisane vijesti | Konferencije i okrugli stolovi