Emisija "U mreži prvog:" Poštujemo neovisne institucije, dajemo im punu podršku i one rade neovisno, u okviru svojih nadležnosti

Slika /slike/U mreži prvog.JPG

Ministar Malenica u emisiji "U mreži Prvog" komentirao rad Europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj i prisegu Glavnog državnog odvjetnika.

Gosti emisije "U mreži Prvog" bili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i SDP-ov saborski zastupnik i član DSV-a Arsen Bauk.

„Ne stvara se tu nikakva dimna zavjesa. Moram istaknuti da mi od početka, još od 2017. godine, podržavamo osnivanje europskog tužiteljstva. Isto tako, čitavo ovo vrijeme i od donošenja zakona i od početka rada Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj pružamo punu podršku radu europskog tužiteljstva u Hrvatskoj i kroz osiguranje uvjeta rada, povećanja broja službenika, ali isto tako i delegiranih tužitelja ovdje u Hrvatskoj. Tako da postoji puna podrška radu Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj“, izjavio je ministar.

Ministar je dodao kako postoji puna podrška ako je počinjeno i utvrđeno kazneno djelo.

„Poštujemo neovisne institucije, dajemo im punu podršku i one rade neovisno, u okviru svoje nadležnosti“, rekao je ministar.

Ministar Malenica je naglasio kako je potrebno jasno utvrditi razliku nadležnosti između domaćih tužitelja i europskog tužiteljstva.

„U ovoj konkretnoj situaciji ne vidim nikakav problem. Dakle, imamo europska sredstva za što je nadležan Ured europskog tužitelja, zbog čega je i osnovan, da štiti interes Europske unije, ali isto tako kada nisu u pitanju europska sredstva imamo neovisne tužitelje ovdje u Republici Hrvatskoj. Čini mi se da se stvara dojam ako europski tužitelj ne radi ove predmete, da domaći tužitelji to neće raditi“, kazao je ministar.

U emisiji je bilo govora o prisezi novoizabranog Glavnog državnog odvjetnika.

 „Gospodin Turudić će ionako stupiti na dužnost onda kada završi mandat glavne državne odvjetnice 26.5., tako da bi tada trebao stupiti na dužnost. Prisega je tu deklaratorni čin i ne vidim sad nikakav problem zašto ne bi do kraja ovoga tjedna, odnosno u srijedu, dok još traje saziv ovog Sabora da položi prisegu“, komentirao je ministar Malenica na temu DORH-a.

Također, ministar Malenica je komentirao izjave o zabrinutosti oko izmjena Kaznenog zakona.

„Maksimalno su zaštićeni novinari. Ne mogu biti niti počinitelji niti poticatelji, a niti pomagatelji u kaznenom djelu. Isto tako, pravo javnosti se ostvaruje kroz ovu iznimku koja isključuje protupravnost kod objava nekih informacija koje su u javnom interesu. Istaknuo bih da su novinari zaštićeni kroz Zakon o medijima i procesne odredbe Zakona o kaznenom postupku koji se odnosi na pretragu“, izjavio je ministar.

„Bit svega je zaštiti temeljna prava, a to su pravo na privatnost, pravo na pravično suđenje i presumpcija nevinosti. Mi imamo situaciju da se suđenje odvija u javnosti gdje kada se netko uhiti pokušava se kroz javnost s informacijama koje izlaze iz ne-javnih faza kaznenog postupka stvoriti dojam da je osoba kriva i počinila kazneno djelo. Takve stvari svakako utječu na daljnji eventualni postupak. Stvara se pritisak prema sucima i to je Europski sud za ljudska prava utvrdio u svojim presudama. Također, Europska Komisija je poslala obavijest krajem prošle godine u smislu da moramo dodatno zaštiti jedno od temeljnih prava, a to je presumpcija nevinosti“, zaključio je ministar.

IZVOR/FOTO:HRT

Pisane vijesti