Emisija "U mreži prvog:" Šaljemo jasnu poruku da nasilnike treba strože kažnjavati, a žrtve zaštititi

Slika /slike/HRT_Ivan Malenica.jpeg

Predstavljene su nove izmjene zakona za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštite prava djece. Zakonske izmjene idu u javno savjetovanje, a njihovo stupanje na snagu očekuje se početkom iduće godine.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izmjene je predstavio institucijama, udrugama i inicijativama koje se bave tom temom.

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" istaknuo je da su mjere dio jasne politike Vlade u odnosu na nasilje te da je Vlada poslala jasnu poruku da nasilnike treba izdvojiti iz društva i strože ih kazniti.

„Kroz raspravu radne skupine vidjeli smo koliko u praksi imamo problema u primjeni postojećih odredbi zakona i koliko se kompleksnim pokazuju sve te situacije koje nalazimo u praksi,“ dodao je ministar Malenica.

„Cilj nam je bio da se kroz pooštravanje kazni, davanje većih prava žrtvama u postupku imamo bolji i kvalitetniji zakonodavni okvir i vjerujem da smo to i postigli s ovim prijedlogom izmjena,“ objasnio je ministar.

Edukacija i specijalizacija 

Ministar Malenica kazao je da se prijedlogom novih mjera išlo u dva smjera, a to su pooštravanje kazni i osnaživanje prava žrtava. 

„Vidjeli smo da u praksi postoje različita postupanja sudova i državnih odvjetništva i jedan segment promjena ide u smjeru edukacije i specijalizacije sudaca koji rade na ovim predmetima,“ rekao je ministar. 

Novim mjerama femicid postaje kazneno djelo, a odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić iz Autonomne ženske kuće komentirala je da se radi o dobrom iskoraku i da je u izmjene zakona bilo vrijedno i važno intervenirati zbog toga što smo u proteklom razdoblju bili svjedoci da neovisno o tome što Hrvatska ima relativno dobar pravni okvir izostaje dobra provedba u praksi. 

„S obzirom na detekciju problema koje imamo u našoj zemlji, što rezultira nasiljem koje nije na adekvatan način sankcionirano ako već do njega dođe u smislu specijalne i generalne prevencije, došlo se do sastava radne skupine i rada na izmjenama. Sve ove promjene koje su donesene su dobre i dugo čekane,“ objasnila je odvjetnica. 

„Što se tiče teškog ubojstva žena radi se o iskoraku koji prati na dobar način izvješće GREVIO-ja, nadzornog mehanizma za provedbu Istanbulske konvencije koju mi kao država jesmo ratificirali, ali smo također detektirali u proteklom razdoblju da postoji dio stručnjaka koji Istanbulsku konvenciju nije pročitalo, a svakodnevno rade sa žrtvama nasilja i njihovom djecom ili ju jesu pročitali, ali ju svjesno odbijaju primjenjivati,“ dodala je. 


Provedba zakona 

Odvjetnica Una Šeparović Zečević, Inicijativa Spasi me, pozdravila je navedene promjene i rekla da su to promjene na kojima se radilo dugi niz godina i tako tijekom radne skupine. Odvjetnica je istaknula da je problem i briga udruga provedba zakona. 

„Mi smo i u radu sa žrtvama i u nekim drugim situacijama, edukacijama spoznali da stručnjaci koji rade u institucijama, koji su uključeni u sustav zaštite žrtava nasilja upravo ne provode prava žrtve koja su u našem zakonu mnogobrojna. Najčešće žrtve ni ne znaju koja sva prava imaju, a ona im se nekada i svjesno uskraćuju,“ objasnila je Šeparović Zečević. 

„Promjene jesu preduvjet, ali sljedeći korak je nužna edukacija i to ne pseudoznanstvenim teorijama kojima se još zlostavljaju žene nego s potvrđenim teorijama, konkretnim primjerima i statistikom,“ dodala je. 

Ministar je rekao da nije dovoljno imati dobar zakonodavni okvir nego da moraju postojati ljudi koji primjenjuju propise. 

Mi kao Vlada puno zadovoljstvo ovim promjenama osjetit ćemo tek kada se počnu primjenjvati u praksi i kada se spriječe tragične situacije koje smo imali zadnjih nekoliko mjeseci,“ kazao je ministar Malenica.

Izvor: HRT

Foto: HRT

Snimku cijelog razgovora možete pogledati na službenoj web stranici Hrvatske radiotelevizije. 
 



Pisane vijesti