Emisija "U mreži prvog:" U Ministarstvu postoji volja i razumijevanje za zahtjeve Udruge hrvatskih sudaca

Slika /slike/01 DT MARTINOVIĆ/DT_martinović.PNG

Državni tajnik Juro Martinović gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" na temu razgovora s Udruguom hrvatskih sudaca

"Malo smo iznenađeni da se dogodila inicijativa novih razgovora prema nama, izvan radne skupine, a da je već postojala odluka da se ide s mjerama upozorenja od 22. siječnja. Naravno ne može se u ovom trenutku postići rješenje i ispuniti očekivanja udruge sudaca, ali se može postići dogovor i da se ide u realizaciju tog dogovora" rekao je na početku državni tajnik.

Dodao je kako je logično za očekivati da će plaće doći na red, a to će biti odmah nakon što se uredi sustav plaća državni i javnih službenika i namještenika.

“Neće moći postojati takva razlika da službenici imaju znatno veće plaće od pravosudnih, ali i od državnih dužnosnika u sustavu plaća koji se namiruju od javnih sredstava, od poreznih obveznika iz proračuna”, istaknuo je državni tajnik.

Na pitanje oko potencijalnog "bijelog štrajka" državni tajnik je izjavio kako će Ministarstvo zajedno tražiti argumente kako taj problem riješiti. Ponovio je kako u Ministarstvu postoji volja da sudbena vlast neometano funkcionira kako bi svi građani dobili one usluge koje su im potrebne, a koje su im garantirane kao pravo u Ustavu Republike Hrvatske.

"Mi to očekujemo zbog ozbiljnosti posla koja sudbena vlast radi i da sudbena vlast neće napraviti ozbiljniju opstrukciju tih prava građana" rekao je državni tajnik.

Nesuglasice oko dosadašnja povećanja plaća, državni tajnik je napomenuo kako se osnova podigla za 13%, a onda se uz suglasnost UHS-a i ostalih pravosudnih dužnosnika podigli plaće prvostupanjskim sucima.

"Zbog želje da povećamo standard svima u ovom društvu mi smo otvoreni i želimo pod svaku cijenu izbjeći opstrukciju sudbene vlasti radi toga što nam ustav i zakoni nalažu da našim građanima i poduzetnicima osiguramo njihova prava" zaključio je državni tajnik.

FOTO/IZVOR:HRT

Pisane vijesti