Genocid u Srebrenici ne može se negirati

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/Srebrenica.jpg

Kao izaslanik predsjednika Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je u četvrtak 6. srpnja u Hrvatskom saboru  na komemorativnom skupu - 11. srpnja Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. 

Govor ministra pravosuđa i uprave donosimo u cijelosti: 

Uvažene dame i gospodo!
 
Iznimna mi je čast pozdraviti vas u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u ime svih članica i članova Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno ime! 

Danom sjećanja na genocid u Srebrenici Hrvatski sabor želi trajnim očuvati sjećanje na žrtve jednog od najstrašnijeg zločina 20. stoljeća. 

11. srpnja 1995. u europskoj će i svjetskoj povijesti ostati zapisan kao dan u kojem je međunarodno pravo palo na ispitu. Dan u kojem je čovjek izgubio pred oružjem i mržnjom. 

Danas se nismo okupili samo kako bismo izrazili duboko suosjećanje sa žrtvama Srebrenice i njihovim najmilijima. Nismo se okupili da bismo samo odali počast i pijetet za više od 8.000 stradalih – staraca, muškaraca, djece koji su ubijeni na svojim ognjištima u srebreničkoj tragediji. Okupili smo ovdje da čuvajući sjećanje na njih, budemo zagovornici prava i pravde.

Ovo je komemoracija za one koji vječno počivaju, ali i za one za kojima se još uvijek traga. 

Genocid u Srebrenici nije samo tragedija bošnjačkog naroda, već poraz ljudskosti koja u povijesti čovječanstva ne smije ostati samo crtica u povijesnom vremeplovu. 

Komemoracijom i čuvanjem spomena na Srebrenicu ne ostajemo zatočeni u prošlosti, već sadašnjost i budućnost opominjemo da se takvo zlo više nikada ne smije ponoviti. 

Istina o Srebrenici je činjenica koja se ne može relativizirati, zanemariti ili negirati. Ona nije samo utvrđena u presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju te Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, već živi u svakoj žrtvi toga zločina. 

Srebrenički krvnik Ratko Mladić za svoja će zlodjela provesti ostatak života u zatvoru. Nakon desetljeća suđenja, obiteljima žrtava dan je barem djelomično mir i satisfakcija. U njegovom slučaju – pravda je bila spora, ali dosljedna. 

Međutim, tom presudom nije zatvoreno poglavlje procesuiranja ratnih zločina. S bremenom svih tragedija i stradanja koje je velikosrpska agresija prouzročila u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj nastavljamo živjeti, tragajući istinu i pravdu za svaku žrtvu. 

Procesuiranje ratnih zločina trajna je zadaća naših pravosudnih sustava. Izgradnje pravednog društva nema bez kažnjavanja zločinaca i preuzimanja odgovornosti za krimen prošlosti. U ovim globalnim okolnostima kada su oči svijeta usmjereni na stradanja u Ukrajini, tog procesa svjesniji smo više nego ikada. Do ispunjenja pravde, nažalost, dugačak je put, ali na tome putu treba biti ustrajan. 

Naše bolno iskustvo stoga treba podijeliti s našim ukrajinskim prijateljima. Da iz naših grešaka uče, da im naša patnja bude utjeha da od borbe za istinu, borbe za pravdu i borbe za pravo nikada ne treba odustati. 

Srebrenica nije samo mjesto povijesti, ona je učiteljica budućnosti. Ne da iz te tragedije i poraz ljudskosti drugi uče o mržnji, već da i iz tih zločina – tog genocida gradimo temelje bolje budućnosti. 

Ona nije samo tragedija bošnjačkog naroda, tragedija Bosne i Hercegovine, ona je i naša tragedija.  Spomenom na genocid čuvamo sjećanje na one koji su stradali, a nisu trebali stradati. 

Dame i gospodo, 

Republika Hrvatska se s pijetetom prisjeća žrtava Srebrenice i iskreno suosjeća sa svima koji su ovim genocidom pogođeni i čija je rana i nakon više od dva desetljeća još uvijek otvorena. 

U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, izražavam duboko poštovanje obiteljima žrtava. 

Hvala Vam! 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti