Sjednica Vlade: Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor osigurat će se jednaka vrijednost biračkog glasa svakog birača u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/svibanj/VRH_5910.jpg

Ovim zakonskim prijedlogom uvažava se Odluka Ustavnog suda od 7. veljače kojom se ukida Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora koji prestaje važiti 1. listopada 2023. godine.

Predloženim pravnim uređenjem propisuje se 10 izbornih jedinica u kojima se bira ukupno 140 zastupnika. U svakoj jedinici bira se po 14 zastupnika, a biraju ih birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. 

Izborne jedinice modificiraju se u skladu sa spomenutom odlukom Ustavnog suda te 22% birača ovim prijedlogom mijenja izbornu jedinicu, dok bi četiri petine birača ostalo u izbornim jedinicama u kojima su i do sada glasovali.

Pri određivanju granica predloženih izbornih jedinica velika je pažnja posvećena područjima županija te zemljopisnim i prirodnim obilježjima Republike Hrvatske.

Kao osnova za određivanje područja izbornih jedinica definira se prosječan broj birača upisan u registar birača koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a pitanja koja se odnose na praćenje broja birača u izbornim jedinicama i postupku njihove delimitacije uređuju se na jasan i transparentan način.

Grad Zagreb je umjesto u četiri podijeljen u tri izborne jedinice koje se naslanjaju na jedinice lokalne samouprave koje prirodno gravitiraju tim dijelovima grada, dok ni jedan drugi grad nije podijeljen u više izbornih jedinica.

Odstupanja u broju birača u svih 10 predloženih izbornih jedinica nisu veća od + - 2,20%, što je u zakonskom okviru od + -5%.

„Ovim zakonskim prijedlogom ne mijenjaju se postulati izbornog procesa, ali se osigurava jednakost vrijednosti biračkog glasa svakog birača u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Malenica.


Predloženo usvajanje Izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2022. godinu

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama daje prikaz stanja u ostvarivanju prava na pristup informacijama za 2022. godinu, temeljem podataka dostavljenih od tijela javne vlasti o pojedinačnim zahtjevima, žalbenim postupcima, postupcima pred sudovima, sankcijama, postupanju po predstavkama, provedbi inspekcijskog nadzora i drugim aktivnostima vezanim za praćenje i promicanje prava na pristup informacijama.

U mišljenju Vlade je istaknuto kako Povjereniku nije oduzeta mogućnost i ovlast podnošenja posebnih izvješća Saboru te mogućnost da posebnim izvješćima ukazuje na pojedine segmente u ostvarivanju prava na pristup informacijama, već se upravo Saboru kao tijelu kojem Povjerenik odgovara osigurao alat kojim će od povjerenika zatražiti posebno izvješće o temi koju Sabor ocijeni potrebnom razmotriti.

Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskom saboru da prihvati Izvješće.



Foto: Hina 

Pisane vijesti