Grčka, a ne Hrvatska, može tražiti prebacivanje postupka protiv navijača u Hrvatsku

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/kolovoz/HN20230817167502.JPG

Samo Grčka može zatražiti prebacivanje postupka protiv hrvatskih navijača u Hrvatsku, izjavio je danas nakon sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Stotinu i dva hrvatska državljana uhićena u Ateni strahuju da im u zatvorima prijeti odmazda i preko svojih roditelja traže od hrvatskih vlasti da ih zaštite i što prije vrate kući.
 
Prema međunarodnom pravu, prebacivanje postupka u Hrvatsku može zatražiti samo Grčka i to u slučaju da su joj osumnjičenici nedostupni, odnosno ako su u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji.
 
"Sve je na Grčkoj", rekao je novinarima Malenica. "Očekujemo od grčkih vlasti pravično suđenje i da se postupak provede u što kraćem roku", dodao je.
 
Po njegovim riječima, grčko pravosuđe nije od Zagreba tražilo podatke iz kaznene evidencije za uhićene hrvatske državljane ili one koji su se eventualno vratili u Hrvatsku.
 
No, za potrebe obrane nekih od njih podatke je zatražilo hrvatsko veleposlanstvo u Ateni. Tako je utvrđeno da 47-ica nisu, a jedanaestorica jesu ranije počinili kaznena djela, no ministar Malenica nije mogao precizirati koja.
 
Vlada čini sve što je u njezinoj moći, zadovoljni smo komunikacijom s grčkim vlastima
 
Uvjeravajući da Vlada čini sve što je u njezinoj moći, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je iz Zagreba u Atenu otišao službenik koji govori grčki jezik i koji bi trebao dodatno unaprijediti komunikaciju s grčkim vlastima.
 
"Jako smo zadovolji s tom komunikacijom. Vjerujemo u ono što dolazi od grčkih vlasti, a ne u ono što dolazi iz medija. Grčka je pravna država u kojoj je pravosuđe neovisno", istaknuo je.
 
Šef hrvatske diplomacije podsjetio je da su hrvatski navijači unaprijed znali da ne mogu ući na stadion AEK-a i da su pokušali sakriti svoj dolazak u Grčku.
 
"Ne želimo se upuštati u kvalifikacije jesu li i za što krivi. Ono što je bitno je zaštita hrvatskih državljana, tko god oni bili i što god oni radili, moraju dobiti konzularnu pomoć i pravnu zaštitu", rekao je Grlić Radman.
 
"Je li postupak prespor? Teško nam je to komentirati. Prirodno je i ljudski da želimo da se to što prije riješi", dodao je.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Stranica