Investicijom vrijednom četiri milijuna eura trajno će se, na jednom mjestu, zaštititi vrijedna arhivska građa

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/travanj/1000071377-01.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prisutnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića obilježen je završetak radova na Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću. Investiciju vrijednu gotovo četiri milijuna eura realiziralo je Ministarstvo pravosuđa i uprave uz kredit Svjetske banke. 

Središnja pismohrana smještena je u zgradi bivšeg vojnog skladišta Matras u Gospiću, velika je preko 2.000 m2 i u nju će stati čak 17 km zemljišnih knjiga iz cijele Hrvatske.

Radovi na zgradi koja je izgrađena prema svim standardima čuvanja arhivske građe započeli su u travnju 2022. godine, a ovom će se investicijom zaštititi vrijedna arhivska građa te će se, što se tiče papira i prostora, rasteretiti svi sudovi u Republici Hrvatskoj.

„Na jednom mjestu imamo sve dokumente i kada će bilo tko iz bilo kojeg drugog kraja Hrvatske trebati određeni podatak, uputit će zahtjev ovdje u Gospić, gdje će se dokumenti skenirati i dati zainteresiranim strankama“, poručio je Plenković, čestitavši ministru Malenici, županu Petryju te potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

U pismohrani će se otvoriti 16 novih radnih mjesta

U pismohrani će se, osim glavnih knjiga i knjiga položenih ugovora, čuvati i zbirke isprava koje će biti dostupne elektroničkim putem.

Zgrada je opremljena najsuvremenijim sustavima poput NOVEC-a za gašenje arhiva, kojim će se osigurati sigurnost i zaštita važnih dokumenata, a za potreba rada u sklopu pismohrane planira se zaposliti 16 djelatnika.

Pisane vijesti