Započela isplata novih plaća za 244 tisuće zaposlenih u javnoj upravi– u travnju 32% veće plaće nego 2023.

Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/travanj/plaće.png

Službenicima i namještenicama u državnoj službi i javnim službama započela je isplata plaća prema novim, uvećanim koeficijentima. Plaće zaposlenih u državnoj službi i javnim službama u travnju povećane su u prosjeku za 32% u odnosu na isto razdoblje lani.

Uvećanje plaća u državnoj službi i javnim službama rezultat je reforme sustava plaća kojom je Vlada Republike Hrvatske nakon gotovo tri desetljeća uvela novi sustav plaća, pravedniju i jednostavniju kategorizaciju i konsolidaciju radnih mjesta u državnoj službi i javnim službama.

Za najveće povećanja plaća službenika i namještenika izdvojeno je 1.63 milijardi eura.

Donošenje jedinstvenog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama rezultat je socijalnog dijaloga Vlade i sindikata i nastavak politike rasta plaća.

Podsjećamo, osnovica za obračun plaća za državne i javne službenike i namještenike od 2016. godine porasla je za više 40%,  povećani su iznosi za božićnice, regres i dar za djecu te je uvedeno novo pravo na uskrsnicu u iznosu od 100 eura.

Reformom sustava plaća doneseni su i novi koeficijenti u Hrvatskoj vojsci čime su plaće hrvatskim vojnicima uvećane za oko 38%.

Uz to, 1. travnja stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika zahvaljujući kojima će suci i državni odvjetnici dobiti uvećane plaće i materijalna prava.

Pisane vijesti