Upiti udruga i odgovori

1. Mogu li ustanove (a ne javne ustanove) biti partneri na projektu?
Ustanove mogu biti partneri na projektu.
2. Mora li partner koji provodi neformalno obrazovanje biti registriran za obavljanje djelatnosti obrazovanja odraslih te mora li imati posebnu dozvolu ASOO i MZO?
Ukoliko je obrazovanje neformalno, partner ne mora biti registriran i ne mora ishoditi posebnu dozvolu.
3. Mora li prijavitelj kaznenom tijelu dostaviti cijeli projektni prijedlog ili je dovoljno poslati dopis s okvirnim opisom projekta, kako bi pribavio traženo mišljenje kaznenog tijela?
Dovoljno je dostaviti okvirni opis projekta, s naglaskom na ciljanu skupinu. Važno je naglasiti da je mišljenje potrebno zatražiti od svih kaznenih tijela koja se navode u prijavi.
4. Na koje se aktivnosti odnosi formulacija „druge radne i radno-okupacijske aktivnosti“, navedena na stranici 13 Uputa za prijavitelje te da li se za obavljanje istih moraju angažirati stručne osobe, kvalificirane za radnu terapiju?
Navedena formulacija odnosi se na različite lohn poslove, izradu čestitki, izradu ukrasnih predmeta i slično, a za obavljanje ovih aktivnosti nije potrebno angažirati osobe kvalificirane za radnu terapiju.
5. Da li Obrazac B8 može potpisati upravitelj kaznenog tijela?
Upravitelj kaznenog tijela ne može potpisati Obrazac B8, jer prema uputama izvoditelji aktivnosti ne mogu biti službenici Ministarstva pravosuđa.
6. U kojem se dokumentu navodi popis dostavljene dokumentacije?
Popis dostavljene dokumentacije može se navesti u službenom dopisu, uz koji se dostavlja tražena dokumentacija.
7. Da li su maloljetnici posebna kategorija unutar ovog Natječaja ili se na njih odnosi isto što i na zatvorenike?
U Uputama za prijavitelje (stranica 4) navedeno je da se sve što se odnosi na zatvorenike odnosi i na maloljetnike. 
8. Da li je prijavi za Natječaj potrebno priložiti ispis iz Registra udruga s internetske stranice Registra udruga Republike Hrvatske?
Prijavi za Natječaj nije potrebno priložiti ispis iz Registra udruga.
9. Da li postoji mogućnost provedbe određenih projektnih aktivnosti (poput dodatnog stručnog usavršavanja izvoditelja projekta) u inozemstvu?
U Uputama za prijavitelje na Natječaj navedeno je da sve projektne aktivnosti moraju biti provedene u Republici Hrvatskoj te da ne postoji mogućnost dodatnog stručnog usavršavanja za izvoditelje projekta u inozemstvu. 
10. Da li su neprofitne socijalne zadruge prihvatljivi prijavitelji na Natječaj za financiranje projekata udruga?
Prijavitelj na Natječaj mora biti upisan u Registar udruga, dok su zadruge prihvatljive isključivo kao partneri prijavitelja. 
11. Da li se natječaj odnosi samo na zatvorenike ovisnike o drogama, alkoholu i kockanju ili se odnosi na cjelokupnu populaciju zatvorenika?
Natječaj se odnosi na cjelokupnu populaciju zatvorenika, kao što je vidljivo iz Uputa za prijavitelje.
12. Da li osposobljavanje za prvo zanimanje znači osposobljavanje zatvorenika koji imaju završenu samo osnovnu školu?
Osposobljavanje za prvo zanimanje znači osposobljavanje zatvorenika koji imaju završenu samo osnovnu školu, ali u obzir dolaze i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja.
13. Da li se formulacija „Godišnji izvještaj rada za prethodno izvještajno razdoblje iz kojeg se vide provedene aktivnosti“ odnosi na Godišnji izvještaj o radu udruge u 2016. godini?
Da, odnosi se na Godišnji izvještaj o radu udruge za 2016. godinu.
14. Ukoliko će dio aktivnosti formalnog obrazovanja provoditi Pučko otvoreno učilište kao partner na projektu mora li se dostaviti dokaz da je partner registriran za obavljanje djelatnosti obrazovanja odraslih?
Nije potrebno dostavljati dokaz da je učilište registrirano za obavljanje djelatnosti obrazovanja odraslih. 
15. Što se podrazumijeva pod „vanjskim izvoditeljem aktivnosti“?
Vanjski izvoditelj aktivnosti je fizička ili pravna osoba, stručnjak i poznavatelj određenog područja, koji nije djelatnik udruge prijavitelja-partnera.
16. Da li se Obrazac B8 mora dostaviti ako ne postoje vanjski izvoditelji aktivnosti na projektu?
Ako se u opisu projektnih aktivnosti ne navode vanjski izvoditelji aktivnosti, Obrazac B8 nije potrebno dostavljati.