Kutije s potpisnim listama referendumskih inicijativa iz APIS IT-a vraćene u Hrvatski sabor

Nakon što je na 129. sjednici Vlada Republike Hrvatske prihvatila Izvješće o uvidima u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „Narod odlučuje“ o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske i o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a te Građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“, kutije s potpisnim listama su tijekom jutra  iz APIS IT-a vraćene u Hrvatski sabor.
Zaključkom Vlade Republike Hrvatske od 2. kolovoza 2018. Ministarstvo uprave zajedno sa Ministarstvom unutarnjih poslova bilo je zaduženo za koordinaciju postupka provjere potpisa koje su referendumske inicijative predale Hrvatskom saboru. Ugovor s tvrtkom APIS IT potpisan je 4. rujna te je ugovoren rok od 45 dana za provjeru svih potpisa, dok je provjera potpisa započela 6. rujna 2018. godine.

Prema podacima Povjerenstva o provjeri i vjerodostojnosti birača te zakonitosti prikupljanja potpisa utvrđeno je kako referendumske inicijative nisu prikupile dovoljan broj valjanih potpisa sukladno zakonskim odredbama, o čemu je objavljeno Izvješće.

Temeljem Zaključka Vlade RH sa sjednice održane 17. listopada 2018. omogućen je uvid u potpise koji su proglašeni neispravnim, odnosno nevažećim građanima i predstavnicima inicijativa. Uvidu u nevažeće potpise pristupilo je 20 potpisnika građanskih inicijativa, dok su predstavnici inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“ odbili uvid u nevažeće potpise.
 

Stranica