Posjet pravosudne delegacije Republike Kosova

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Kosovska delegacija 12-12/IMG_7709.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kosovsku delegaciju činili su predstavnici Ministarstva pravosuđa, Sudbenog vijeća, Državno-odvjetničkog vijeća te inozemni stručnjaci koji surađuju na pravosudnim projektima na Kosovu. Državni tajnik dr.sc. Kristian Turkalj pozdravio je goste i uvodno se obratio prisutnima.

Tijekom dvodnevne posjete održani su radni sastanci kosovske delegacije s predstavnicima pet uprava Ministarstva pravosuđa. Razmijenjena su mišljenja i iskustva te je izložen pravni okvir dvaju pravosudnih sustava u nizu područja. Govorilo se o informatizaciji pravosuđa, pravosudnoj infrastrukturi i realizaciji pravosudnih projekata financiranih sredstvima EU kao i o reformi i organizaciji pravosuđa.



Neke od tema radnog sastanka bile su: učinkovitost pravosuđa i pravo na pristup pravosuđu, borba protiv korupcije, organizacijski i institucionalni okvir, međunarodna pravna pomoć, pravosuđe i hrvatski pregovori za članstvo u EU (pregovaračka poglavlja 23. i 24.). Prisutni su istaknuli i važnost međunarodne razmjene podataka iz kaznenih evidencija, trgovačko pravo, alternativne metode rješavanja sporova, ali i besplatnu pravnu pomoć.


 
 Osim sastanka s predstavnicima Državnog sudbenog i Državno-odvjetničkog vijeća članovi kosovske delagacije  susreli su se i s dužnosnicima Državnog odvjetništva i USKOK-a te su razmijenili stavove o nizu tema i pitanja iz njihovog područja djelovanja. 
 



Pisane vijesti