Međunarodna konferencija „Tehnički i sadržajni problemi klasičnog i elektroničkog arhiviranja“

Slika /slike/vijesti naslovnica/Konferencija-Radenci-Slovenija.jpg

U organizaciji Pokrajinskog arhiva Maribor od 5. do 7. travnja 2017. godine u Radencima u Sloveniji održana je konferencija „Tehnički i sadržajni problemi klasičnog i elektroničkog arhiviranja“ na kojoj su sudjelovali i hrvatski predstavnici.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Slovenije, Austrije, Njemačke, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Srbije, Rumunjske te Hrvatske.
 
Glavna tema konferencije bila je „Digitalno i digitalizirano“ i  „Arhive: jučer, danas i sutra“, a raspravljalo se, između ostaloga, o e-dokumentima, njihovom stvaranju, pretvaranju, zaštiti, dugoročnoj pohrani i e-arhiviranju.
 
S povećanjem količine e-zapisa javlja se i potreba za njihovom dugoročnom pohranom, a radi njihova korištenja u budućnosti za dokazivanje pravnih, financijskih i sličnih stanja.
Međutim, dugoročna pohrana e-zapisa nije usporediva s pohranom zapisa na papiru, jer njihov pristup i korištenje na prvom mjestu ovisi o tehnologiji i njezinom brzom razvoju.
 
Između ostalih hrvatskih predstavnika, mr.sc. Mario Klačmer s Općinskog suda u Varaždinu prezentirao je uspješan primjer digitalizacije arhiva zemljišnih knjiga u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti