Ministar Malenica: Dodatno povećanje plaća u pravosudnim tijelima za 28%

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/HN20230713128694.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je nakon sjednice Vlade u četvrtak na kojoj je donesena odluka o umanjenju plaće državnima službenicima i namještenicima u pravosuđu koji sudjeluju u štrajku, da su umjesto racionalnog postupanja, dobili ucjenu sindikata koji traži trenutna povećanja.

Ministar Malenica u izjavi je pojasnio da bi "dodatno povećanje iznosilo do 28 posto".

"Prvi korak je bio povećanje od 100 eura, što je za neke bilo i 20 posto. Kako me izvijestila predsjednica sindikata, taj prijedlog sporazuma je odbijen. Mi smo imali pet sastanaka u proteklih mjesec dana, nastojali smo situaciju riješiti racionalno. Nažalost, umjesto toga dobili smo ucjenu da oni traže povećanje - i to sada", pojasnio je Malenica.

Od službenika se očekuje da poštuju naredbe predsjednika Vrhovnog suda i Glavne državne odvjetnice

Vlada je danas donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima u tijelima pravosuđa za vrijeme sudjelovanja u štrajku, koji traje od 5. lipnja i do sada je najduži u Hrvatskoj.

Službenicima i namještenicima dok su u štrajku za cijelo vremensko razdoblje uplaćivat će se obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja.

"Nisu to nikakve sankcije, očekuje se od službenika da poštuju naredbe predsjednika Vrhovnog suda i Glavne državne odvjetnice. Rekao sam sindikatima jučer da se neodgodivi poslovi moraju odrađivati", naglasio je ministar Malenica.

Rekao je kako nije istina da neki zaposlenici u pravosuđu rade za 500 eura.

"Minimalna plaća iznosi 660 eura, a za poslove u pravosuđu 750 eura", istaknuo je Malenica.

Dodao je kako će plaće za državne službenike i namještenike doći i do 1000 eura neto početkom iduće godine.

Na pitanje novinarke o izjavi predsjednice SDLSN Šušković kako je moguće da će obustava rada na hitnim predmetima krenuti od danas, ministar pravosuđa i uprave rekao je da 'ne zna da se hitni poslovi više neće obavljati'.

"Ova situacija za nikog nije dobra, ali tražimo strpljene i povjerenje", odgovorio je Malenica. 

Na novinarsku konstataciju da sustav ne funkcionira i da svi trpe štetu, ministar je rekao kako će u idućim danima vidjeti kako to riješiti.

Ne znam zašto bi nas netko tužio Europskom sudu kada povećavamo plaće

Na pitanje novinara o potencijalnoj tužbi Europskom sudu za ljudska prava, rekao je da ne zna zašto bi ih netko tužio Europskom sudu za ljudska prava kada Vlada kontinuirano povećava plaće.

"Moja je poruka službenicima da reagiraju savjesno i obave poslove koji su hitni. A dosta poslova u pravosuđu je hitno, a to bi trebao odlučiti sudac ili državni odvjetnik što je hitno, a ne službenici", rekao je ministar na pitanje novinara koja je poruka Ministarstva građanima koji već tjednima na mogu ništa riješiti na sudovima.

Plaće službenika i namještenika u pravosuđu u četiri godine porasle u četiri intervala
 
S predstavnicima Sindikata održano je pet sastanaka na kojima se pokušao pronaći dogovor, kazao je ministar, te je naveo sve stavke koje Vlada ponudila.

"Službenicima u pravosuđu u srpnju je isplaćena puna plaća s uvećanim dodatkom temeljem odluka Vlade, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za 15 posto. Plaće službenika i namještenika u pravosuđu su u protekle četiri godine porasle u četiri intervala. Uz ta povećanja koeficijenata osnovica za izračun plaće je porasla za 33 posto", naveo je Malenica.

Tekst i foto: Hina

Pisane vijesti