Sindikatu ponuđen Sporazum s projekcijama rasta za dodatnih 28%

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/Rast plaća za 2024.jpg

U Ministarstvu pravosuđa i uprave u srijedu, 12. srpnja održan je sastanak s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika na kojem je ponuđen tekst Sporazuma kojim se Ministarstvo obvezuje na daljnju suradnju u izradi Uredbe za državnu službu.

Predstavnicima Sindikata ponovljeno je da je više od 7.200 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima, unatoč štrajku,  u srpnju dobilo dodatak na plaću u iznosu od 100, 80 i 60 eura i regres u iznosu od 300 eura.  Navedeni dodatak isplaćuje se temeljem Odluke Vlade i potpisanim Memorandumom s reprezentativnim sindikatima te je ocjenjen kao „najsindikalnijom mjerom“ budući da je predstavlja najveće povećanje nižih plaća u državnoj službi i javnim službama.

Predstavljenim Sporazumom Ministarstvo se obvezalo na suradnju sa Sindikatom prilikom izrade nove Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi, te su prezentirane projekcije rasta koeficijenata od 2024. u rasponu od 16,91 do 34,30% dodatnog rasta.

„Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo je potpisivanje Sporazuma kojim se obvezujemo da ćemo u drugom koraku dodatno povećati plaće u pravosudnim tijelima. Prvi korak je isplaćeni dodatak koji za pojedine kategorije predstavlja povećanje i za 20%, drugi korak je povećanje iduće godine“, izjavio je ministar Malenica u izjavi za medije nakon sastanka i dodao da će se o navedenom Sporazumu izjasniti članstvo sindikata.

Upitan da komentira izjave predstavnika Sindikata da su ovime ucijenjeni, ministar je naglasio da je ucjena ono što Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika trenutno radi jer traže povećanje sada i odmah te da postoji proces fiskalnog planiranja.

„U prvom koraku dobili su povećanja kroz dodatak, u proračunu za iduću godinu planiramo sredstva za nova povećanja plaća. Sporazumom bi se obvezali na dodatno povećanje, međutim Sindikat na to ne pristaje – time zapravo ucjenjuju“ kazao je ministar.

O mogućnoj odluci o neplaćanju dana provedenih u štrajku, ministar je ponovio da je plaća za lipanj već isplaćena puna plaća – uvećana za dodatak, bez obzira na štrajk. Istaknuo je da je Sindikatu dana fer i korektna ponuda u skladu sa fiskalnim mogućnostima. Dodao je da iz razgovora sa predstavnicima sindikata proizlazi da su im takve projekcije rasta plaća dobre, međutim povećanje traže sada i odmah.

„Plaće smo povećali dodatkom, dodatno ćemo ih povećati Uredbom. Plaće su kontinuirano rasle. Od 2018. plaća zapisničara porasla je za oko 320 €. Porasla je i osnovica za 33%. Opcija ne plaćanja dana u štrajku je na stolu“, poručio je ministar Malenica.

Ponovio je da je Vlada svjesna da pojedine kategorije imaju niske primanja zbog čega je pokrenut postupak uvođenja novog sustava plaća kroz Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Podsjećamo da je odlukom Vlade o isplati privremenog dodatak 6.316 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima dobio dodatak u iznosu od 100 eura neto, 374 službenika povećanje od 80 eura neto, a 582 službenika povećanje od 60 eura neto.

Prema trenutačnim projekcijama rasta plaća, sukladno novom Zakonu o plaćama državne službe i javnim službama i Uredbom o nazivima radnih mjestima i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi  prosječna će neto plaća u pravosudnim tijelima porasti od 919,25 eura na 1.167, 21 eura.
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti