Ministar Malenica na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije

Slika /slike/vijesti naslovnica/Vijece.jpg

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica sudjeluje na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije koji se, u virtualnom formatu,  održava dana 8. i 9. listopada 2020. godine. Sastanak ministara pravosuđa EU održan je 9. listopada 2020. godine.

Predsjedništvo Vijeća EU predstavilo je nacrt  Zaključaka Vijeća o „Pristupu pravosuđu - iskorištavanju mogućnosti digitalizacije“ te nacrt Zaključaka Vijeća o „Povelji o temeljnim pravima u kontekstu umjetne inteligencije i digitalnih promjena“.
 
U nacrtu Zaključaka vezanih uz pristup pravosuđu i iskorištavanju mogućnosti digitalizacije potiče se i predlaže usvajanje budućeg pravnog i zakonodavnog okvira u odnosu na uvođenje modernih i inovativnih tehnologija u pravosudne sustave država članica, a sve u cilju daljnjeg unaprjeđenja pravosuđa i podizanja kvalitete i učinkovitosti rada pravosudnih institucija. 
 
U odnosu na Zaključke Vijeća o Povelji o temeljnim pravima istaknuto je da digitalizacija i umjetna inteligencija predstavljaju nove izazove za zaštitu temeljnih prava i Povelju kao ključan instrument za njihovu zaštitu. Uspostavljanjem pravila i smjernica o temeljnim pravima za umjetnu inteligenciju, Vijeće može pridonijeti učvršćivanju temeljnih prava i vrijednosti u doba digitalizacije i promicati društveno prihvaćanje i povjerenje u digitalne promjene.
 
Komisija i glavna europska tužiteljica Kövesi iznijele su informacije o trenutnom stanju glede uspostave Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Iz rasprave je vidljivo da je većina država članica napredovala i definirala potrebne elemente u svom zakonodavstvu u cilju prilagodbe EPPO Uredbi. Komisija će nastaviti pratiti pravne i administrativne prilagodbe u državama članicama koje su potrebne da bi se udovoljilo EPPO Uredbi.
 
Komisija i Predsjedništvo Vijeća su izvijestili o trenutnom stanju glede e-dokaza (Pregovori o sporazumu između EU-a i SAD-a o prekograničnom pristupu e-dokazima i Pregovori o Drugom dodatnom protokolu uz Budimpeštansku  konvenciju).
 
Povjerenica Johansson je predstavila informacije o Strategiji EU-a za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece te su razmijenjena mišljenja o nekim aspektima njezine provedbe. Strategija je instrument koji detektira osam ključnih područja čija bi implementacija dovela do povećanja učinkovitosti borbe protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na EU razini. Posebno se raspravljalo o uklanjanju s interneta sadržaja koji predstavlja odnosno prikazuje seksualno zlostavljanje djece.

Razmijenjena su mišljenja s ravnateljem Agencije za temeljna prava (FRA) o antisemitizmu i načinima za njegovo suzbijanje.

Završno je Komisija iznijela informacije o daljnjim koracima nakon presude Suda EU u predmetu Schrems II, a predstavnik Litve je ukazao na probleme koje imaju glede premještaja osuđenika iz trećih zemalja u njihove države članice podrijetla.

 

Pisane vijesti