Izjava ministra Malenice na temu Ovršnog zakona

Slika /slike/09.10.2020..jpeg

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica u izjavi za medije osvrnuo se na Ovršni zakon i preporuke dane Hrvatskoj javnobilježničkoj komori.

"U ovom trenutku kod javnih bilježnika je oko 170 tisuća zaprimljenih ovrha. Ti prijedlozi nisu pravomoćni pa u skladu s dosadašnjom praksom očekujemo manji broj postupaka budući da neće svi prijedlozi postati pravomoćni" izjavio je ministar Malenica novinarima te dodao kako su u razgovoru s Hrvatskom javnobilježničkom komorom predložili preporuke prema svim javnim bilježnicima da zaprimljene prijedloge naplate u tri faze. Od 19. listopada naplaćivale bi se ovrhe zaprimljene do 30.6., 20. studenog do 31.8, a 20. siječnja do 18.10.

Ministar Malenica je podsjetio da je Vlada u prethodnom mandatu napravila značajne iskorake poput socijalnih klauzula, zabrane ovrhe na jedinoj nekretnini fizičke osobe, mogućnost prava na smještaj u trajanju od 18 mjeseci ovršeniku čija je nekretnina prodana u ovrsi, povećanje iznosa koji je izuzet ovrhe s dve trećine na tri četvrtine plaće koja je manja od prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, ugradnje obustava ovrhe koja se provodi u FINI za osobe koje imaju blokirane račune duže od tri godine (a čiji je iznos glavnice duga do 20.000 kn) te uvođenje instituta jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Također, broj blokiranih smanjio se za 100 tisuća i to s 370 tisuća na 229 tisuća. 

Uz dane preporuke, u javno savjetovanje pušten je obrazac prethodne procjene o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koji su pripremljeni i koji će se uskoro poslati u proceduru. 

"Tim izmjenama ćemo ubrzati i pojeftiniti ovršni postupak da bude bezbolniji za sve. U prvom redu postupci će se sada pokretati na temelju vjerodostojne isprave elektroničkim putem na propisanom obrascu u Hrvatskoj javnobilježničkoj komori" kazao je ministar Malenica.

U čitav sustav uvodi se elektronička komunikacija svih sudionika i uvodit će se elektronički obrasci koji će se jasno definirati Pravilnikom. Novim prijedlogom, javni bilježnici će od sada, kada zaprime prijedlog za ovrhu, ovršenima poslati obavijest odnosno opomenu da u roku od 15 dana podmire dugovanja ili ospore dug. Ukoliko ovršenik osporava dug, pokrenut će se parnica, a ukoliko se ne izjasni u tom roku ili ovrhovoditelj ne povuče svoj prijedlog, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi.

Ministar Malenica kaže da će se proširit krug primanja oduzetih od ovrha te da uz postojeća primanja više se neće moći ovršiti božićnice, uskrsnice, regres i ostale nagrade vezane uz rad, bespovratna sredstva ili potpore kako iz nacionalnog proračuna tako i iz proračuna EU te novčane naknade žrtvama kaznenih djela. 
 

Pisane vijesti