Ministar Malenica na Međunarodnoj konferenciji „Hrvatsko-francuski upravnopravni dani“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Međunarodna konferencija Hrvatsko-francuski upravno pravni dani/ministar malenica.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je u petak, 22. rujna na Međunarodnoj konferenciji „Hrvatsko-francuski upravnopravni dani“

Ovogodišnja tema konferencije važno je područje za Ministarstvo pravosuđa i uprave jer su u tijeku promjene u službeničkom sustavu, istaknuo je ministar Malenica.

-Provodi se niz reformi: od reforme sustava plaća, reforme centraliziranog sustava selekcije, ali i potpuno novi koncept upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi - naglasio je ministar Malenica.
 
Tijekom konferencije ministar Malenica sudjelovao je na panel raspravi „Važnost javnih službenika“ gdje je istaknuo kako svi zajedno trebamo mijenjati percepciju javnih službenika.
 
Uz to, na skupu je prezentirana reforma u području javne uprave koju provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave, a prema kojoj će početkom iduće godine u Hrvatskoj biti novi službenički sustav koji obuhvaća oko 250 tisuća državnih i javnih službenika. Reforma obuhvaća donošenje novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama kojim će se urediti prijam u državnu službu, klasifikacija radnih mjesta, stručno osposobljavanje i usavršavanje državnih službenika i namještenika, napredovanje u službi i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i obveza državnih službenika te dvije uredbe koje će utvrđeni jedinstveni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova te posebne nazive radnih mjesta i koeficijenti za pojedina državna tijela.
 
Međunarodna konferencija „Hrvatsko-francuski upravnopravni dani“ održava se od 2007. godine u okviru partnerstva Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Panthéon Assas - Paris II. Riječ je o konferenciji koja okuplja vodeće hrvatske i francuske stručnjake iz područja upravnog prava. 

Tijekom ovogodišnje konferencije hrvatski i francuski stručnjaci i znanstvenici iz područja javne uprave razgovarat će o iskustvima u javnoj upravi, a suci Europskog suda za ljudska prava predstavit će sudsku praksu tog suda. 

Foto: HINA


Stranica