Ministar Malenica o objavi Zakona o izbornim jedinicama u Narodnim novinama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odbacio je u četvrtak tumačenja o krivnji Vlade i Sabora za objavu Zakona o izbornim jedinicama u Narodnim novinama tek 4. listopada, a s danom stupanja na snagu 1. listopada, te ocijenio da se može govoriti o opstrukciji predsjednika Republike.

Novi Zakon o izbornim jedinicama trebao je, temeljem odluke Ustavnoga suda, stupiti na snagu 1. listopada, no u Narodnim novinama objavljen je tek 4. listopada te je ministar u izjavi novinarima u Hrvatskome saboru najavio da će već sa sljedeće sjednice Vlade u saborsku proceduru biti upućene izmjene zakona s izmijenjenom odredbom o danu stupanja na snagu.

Odbacio je tumačenja da su za proceduralnu pogrešku krivi Vlada i Sabor rekavši da su "sve odradili na vrijeme".

"Mi smo, kao Vlada, predložili zakon na vrijeme, on je prošao prvo čitanje, drugo čitanje, izglasan je u Hrvatskom saboru na vrijeme i poslan je na vrijeme predsjedniku Republike", rekao je ministar Malenica.

Zakon je na potpisivanje poslan predsjedniku Milanoviću u četvrtak, 28. rujna, odmah po izglasavanju u Saboru "i ostavljeno je predsjedniku Republike dovoljno vremena da potpiše zakon, da bi zakon mogao stupiti na snagu, sukladno odluci Ustavnog suda", dodao je Malenica.
"Dakle, imao je tri dana da zakon potpiše kako bi on stupio na snagu sa 1. listopadom, čime bi se u potpunosti ispoštovala odluka Ustavnog suda", dodao je ministar navevši da je predsjednik Republike Zoran Milanović zakon potpisao jučer te da je pitanje je li do odugovlačenja došlo namjerno ili ne.

" Čujte, to je sad pitanje da li namjerno ili nenamjerno. Dakle, nije slučajno da je danas kolegica Selak Raspudić prva komentirala tu situaciju", rekao je te odbacio njezino tumačenje da je Vlada zataškavala situaciju.

Mi smo kao Vlada i kao Ministarstvo, pratili situaciju i znali smo zapravo od subote situaciju u kojoj se nalazimo te ćemo, s obzirom na to, pripremiti ovih dana izmjene Zakona o izbornim jedinicama u odnosu na članke koje se odnose na stupanje na snagu samog zakona, rekao je Malenica.

Na sljedećoj sjednici Vlade bit će izmjene zakona kojima će se izmijeniti završne odredbe oko stupanja na snagu zakona, najavio je.

Naveo je i da su u prošlosti postojale situacije da je predsjednik Republike za potpis na neki zakon imao kratke rokove i da ih je on potpisivao, a zašto sada to nije napravio, dodao je, "to je pitanje za njega" te se složio da se može govoriti i opstrukciji od strane predsjednika Milanovića.

Vjerujem da ćete vi postaviti pitanje i njemu, zašto to nije potpisano, rekao je novinarima te ponovio kako će Ministarstvo pripremit izmjene zakona u što kraćem roku, a na pitanje o opstrukciji rekao: "Može se govoriti o opstrukciji, dakle bilo je i dosad, kao što su mi kolege iz Sabora rekli, sličnih situacija kada je bio relativno kratak rok za potpisivanje zakona, pa je predsjednik potpisao".

A što se dogodilo u ovom slučaju pitanje je za predsjednika Republike, dodao je. "Međutim, evo, simptomatično je da je kolegica Selak Raspudić otvorila tu temu, bez obzira što smo mi već krenuli pripremati izmjene zakona i nije bilo nekakvog zataškavanja. To samo pokazuje odnos koji oni imaju i komunikaciju, i da je to možda čak i namjerno napravljeno",  kazao je ministar. 

Tekst: Hina/MPU

Pisane vijesti