Vlada i Sabor dostavili su predsjedniku Republike Zakon o izbornim jedinicama na vrijeme

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/listopad/RTLDanas.jpg
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je večeras u emisiji RTL Danas gdje je govorio o Zakonu o izbornim jedinicama te ostalim aktualnim temama iz svog resora.

Na tvrdnju da je Zakon predsjedniku Republike poslan kasno, ministar je uzvratio da je Zakon poslan na vrijeme, odmah nakon izglasavanja u Saboru 28. rujna te je predsjednik imao tri dana do 1. listopada da ga potpiše.

''Vlada i Sabor dostavili su zakon na vrijeme. Predsjednik je i u drugim situacijama potpisivao zakone kad je imao i kraći rok. Tako da ja ne vidim pogrešku niti Vlade niti Sabora'', rekao je ministar Malenica dodavši da je zakonom u potpunosti ispoštovana odluka Ustavnog suda što se tiče sadržaja.

Kako predsjednik nije potpisao Zakon do predviđenog stupanja na snagu 1. listopada,  ministar Malenica smatra da se tu vidi, nogometnim rječnikom rečeno, dupli pas između predsjednika i oporbe. S obzirom na situaciju Vlada već priprema izmjene zakona.

''Mi smo kao odgovorna Vlada donijeli zakon na vrijeme i uputili ga u Sabor na vrijeme i sad ćemo izmijeniti odredbe zakona kako ne bi imali, kako kolegica Selak Raspudić kaže, 'problem s najvažnijim izbornim zakonom'. Ovo je, međutim, zakon koji uređuje izborne jedinice. Puno je važniji zakon koji uređuje izborni sustav, a to je Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Zakon ćemo izmijeniti na sjednici Vlade idući tjedan i poslat ćemo ga u Sabor'', najavio je ministar.

Voditelje je zanimalo smatra li ministar da predsjednik Milanović radi neustavno, na što je Malenica odgovorio niječno iako je predsjednik imao dovoljno vremena, gotovo tri dana, za potpisati zakon pa da od 1. listopada imamo zakon koji uređuje izborne jedinice. Mi svoju odgovornost tu ne vidimo, ponovio je Malenica.

Upitan hoće li Hrvatska na parlamentarne izbore prije europskih, ministar je izjavio da je u ovom trenutku teško reći kad će biti parlamentarni izbori i kad će biti u odnosu na europarlamentarne izbore. Postoje pravila i rokovi koji se moraju poštivati, poručio je.

Govoreći o temi curenja informacija, koje su izmjenama i dopunama uvrštene u Kazneni zakon, ministar je poručio da se Vlada u ovom slučaju vodila probicima kaznenog postupka i zaštitom prava privatnosti te da mnoge države imaju rigorozniji režim u odnosu na curenje informacija nego je to predviđeno hrvatskim zakonom.

''Ne bih rekao da želimo ušutkati javnost, ne znam kako mislite da mi ušutkavamo javnost. Mi smo jasno istaknuli da je svakako dobrodošlo da javnost zna o kaznenom postupku. Izvidi su tajni, istraga je nejavna, sama ta činjenica govori o važnosti tih faza kaznenog postupka'', ustvrdio je Malenica, potvrdivši da zakon ide u redovnu proceduru.

U razgovoru je riječi bilo i o odnosu s Glavnom državnom odvjetnicom.

''Redovito komuniciramo po pitanjima važnim za rad državnog odvjetništva, tu bih istaknuo i povećanje plaća, poboljšanje infrastrukture, popravljamo zakonodavni okvir i Zakon o državnom odvjetništvu za koji ćemo predložiti izmjene u narednim danima'', zaključio je ministar pravosuđa i uprave.

Izvor: danas.hr/

Stranica