Ministar Malenica odgovarao na zastupnička pitanja na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru

Slika /UZS/Malenica_sabor.PNG

Na 4. sjednici Hrvatskoga sabora u utorak, 3. studenoga 2020. godine saborski zastupnici postavljali su pitanja Vladi Republike Hrvatske.

U odnosu na pitanja koja se odnose na djelokrug rada pravosuđa i uprave, ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica kazao je kako bi do kraja tjedna, paket zakona koji obuhvaća: Zakon o izmjenama i dopunama lokalnoj samoupravi, Zakon o Gradu Zagrebu i Zakon o lokalnim izborima, trebali izaći na javno savjetovanje. 
 
„Kroz izmjene zakona ide se u racionalizaciju lokalnih dužnosnika, smanjenje članova predstavničkih tijela, reguliranje pitanja i elektronskih sjednica te veću transparentnost u radu jedinica lokalne samouprave“,  kazao je Malenica. 
 
Ide se u smjeru jačanja jedinica lokalne samouprave, pojačavanje njihovih fiskalnih kapaciteta te se u paketu želi obuhvatiti i problematične elemente. Do kraja godine navedeni paket zakona trebao bi biti izglasan u Hrvatskom saboru. 
 
Na pitanje vezano za ovrhe ministar Malenica istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske u prošlom mandatu kroz izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama smanjila broj blokiranih građana za preko sto tisuća. Otpisani su dugovi manji od deset tisuća kuna te su odblokirani računi građana na kojima nije bilo aktivnosti više od tri godine. 
 
„U zadnjih nekoliko mjeseci vođeni su razgovori s predstavnicima dužnika, vjerovnika i javnih bilježnika te je postignut dogovor s javnobilježničkom komorom da nakon 19. listopada kreće pokretanje ovršnog postupka u tri intervala. U svakodnevnoj komunikaciji s predsjednicom javnobilježničke komore, vezano za postupanje javnih bilježnika, dana je jasna garancija da će se ovrhe provoditi u tri intervala“, izjavio je ministar Malenica.
 
Istaknuo je kako je prošli tjedan završilo javno savjetovanje vezano za izmjene i dopune Ovršnog zakona, gdje Vlada Republike Hrvatske nastavlja uvođenjem određenih socijalnih komponenata u kojoj vodi brigu o dužnicima i o vjerovnicima. 
 
Digitalizira se cijeli ovršni postupak, smanjuju se troškovi, zaštićuju se određena primanja kao što su božićnica, uskršnjica i regres te je povećan iznos kojim se može provoditi ovrha nad nekretninama. 
 
Napomenuo je i kako je Vlada povećala iznos plaće koji se može ovršiti, sa dvije trećine na tri četvrtine kada je utvrdila da se jedina nekretnina ne može prodati u ovršnome postupku. Vjeruje kako će kroz izmjene Ovršnog zakona riješiti određene probleme građana. 
 
Na pitanje vezano za funkcioniranje pravosudnih i kaznenih tijela i tijela javne uprave tokom epidemije COVID-19, ministar je rekao kako je sukladno odluci Vlade o poduzimanju mjera za sprječavanje širenje virusa COVID-19 i osiguravanju uvjeta u tijelima državne uprave donio uputu poduzimanju svih mjera za sprječavanje širenja virusa i za osiguravanje uvjeta za redovito obavljanje poslova.
 
„Kroz tu uputu osiguravamo neposredan rad sa strankama samo u situacijama kada je on nužan, a za sve ostale situacije upućujemo na korištenje digitalnih platformi i elektroničke komunikacije. Također propisano je klizno radno vrijeme kako bi se smanjio intenzitet dolaska državnih službenika u isto vrijeme, propisana je obveza imenovanja COVID koordinatora kao osobe koja bi trebala voditi računa da se poduzimaju sve mjere“ naglasio je.
U zatvorskom sustavu poduzimaju se iznimni napori kako bi se spriječio proboj virusa te kroz svakodnevnu komunikaciju s čelnicima kaznenih tijela i uz proboj virusa, nastavlja se redovitim radom. 
 
Što se tiče pravosudnih tijela, s predsjednikom Vrhovnog suda i Glavnom državnom odvjetnicom pronađen je način kako će nastaviti s radom korištenjem digitalnih alata i uz pridržavanje određenih uputa koje su temeljene na smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 
 
„U suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, pratimo razvoj situacije, te ćemo po potrebi revidirati donesenu uputu o suzbijanju virusa, uzimajući u obzir zdravlje i sigurnost državnih službenika" zaključio je ministar Malenica.

Pisane vijesti