Priopćenje za javnost

Slika slike/vijesti naslovnica/Ministarstvo pravosuđa.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave ne opstruira registriranje ustrojstvenih oblika Domovinskog pokreta

Ministarstvo pravosuđa i uprave odbacuje navode iz pisma Organizacijskog tajnika Domovinskoga pokreta Darija Žepine o opstruiranju registracije ustrojstvenih oblika Domovinskoga pokreta.

Gospodin Žepina u pismu upućenom ministru pravosuđa i uprave dr.sc. Ivanu Malenici, objavljenom u pojedinim medijima, govori o šutnji institucije i „zastoju i tipičnoj partijskoj opstrukciji“ što ne odgovara istini.  Postupanje po podnesenim prijavama za upis ustrojstvenih oblika Domovinskog pokreta je u tijeku, a nadležna služba je u kontaktu s predstavnikom navedene političke stranke. 
 
Radi objektivnog i točnog izvještavanja, ističemo kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave u razdoblju od 28. rujna 2020. do 23. listopada 2020. zaprimilo 65 prijava za upis ustrojstvenih oblika (ogranaka), a ne „više od 80 zahtjeva za registraciju“ kako je navedeno u pismu. Po primitku i pregledu prijava nadležna služba Ministarstva predstavniku Domovinskoga pokreta dala je 15. listopada 2020. primjedbe na više prijava za koje do sada nije zaprimila ispravke. Kao činjenicu da se nikako ne može govoriti o „opstruiranju registracije“ prijavljenih ustrojstvenih oblika, ističemo kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave već ranije u registar upisalo ustrojstveni oblik po uredno podnesenoj prijavi od 2. rujna 2020., a s danom 2. studenog 2020. u registar je unijelo podatke za ukupno 27 ustrojstvenih oblika Domovinskoga pokreta, što je lako povjerljiv javni podatak. 
 
Upućeno pismo, osim što izlazi izvan svih okvira uljuđene komunikacije s predstavnicima tijela državne uprave, obuhvaća bespredmetne i neistinite tvrdnje o „bezočnim, bahatim i nezakonitim radnjama ministra“. Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica dužnost, koju mu je povjerio predsjednik Vlade Republike Hrvatske i većina zastupnika u Hrvatskom saboru, obnaša savjesno, odgovorno i zakonito. 
 
Također, službenici Ministarstva pravosuđa i uprave poslove obavljaju nepristrano, profesionalno i u skladu sa svim pravilima struke, a ne u skladu s partikularnim interesima, kao što se u navedenom pismu insinuira. 
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave odbacuje sve teze o „osmišljavanju, pogodovanju i prilagođavanju zakona za sebe i svoje“ budući da se sa spomenutim prijavama ustrojstvenih oblika postupa u skladu sa svim pozitivnim propisima i uobičajenoj praksi postupanja u ovakvim postupcima. Napominjemo kako je riječ o neupravnom postupku. 
 
Zaključno, u danima kada bilježimo porast oboljelih od infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i kada, nažalost, dio oboljelih sugrađana umire od posljedica bolesti COVID-19, gospodin Žepina u obavljenom pismu na krajnje neukusan i nepristojan način, navodima da je ministar nedavno prebolio koronavirus i „nije u formi“ te željama da „dosegne radnu temperaturu što prije“, nimalo ne pridonosi jačanju svijesti o bolesti i važnosti pridržavanja epidemioloških mjera na dobrobit svih građana Republike Hrvatske. 
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će s upisom uredno prijavljenih ustrojstvenih oblika, u skladu s dosadašnjom praksom, a o čemu će Domovinski pokret biti pravovremeno obaviješten.


Pisane vijesti